Politiek

„Zorgsector moet homovriendelijker”

Staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid vindt dat verpleeg- en verzorgingshuizen homovriendelijk moeten zijn voor hun bewoners.

Redactie politiek
6 November 2008 12:30Gewijzigd op 14 November 2020 06:40

De bewindsvrouw gaat in de kwaliteitseisen voor zorginstellingen vastleggen dat homovriendelijkheid een toetsingscriterium wordt. De Inspectie voor de Gezondheidszorg moet toezien op de naleving ervan, zo kondigde de bewindsvrouw woensdag aan tijdens het debat over de begroting van Volksgezondheid.De suggestie voor meer homovriendelijke zorg was afkomstig van VVD-Kamerlid Van Miltenburg. Ze diende met CDA, PvdA en D66 een motie in om een keurmerk te introduceren voor zorginstellingen waar management en personeel ruimte bieden aan homoseksuele cliënten. De overheid moet volgens de fracties aanhaken bij een plan van de homobelangenorganisatie COC. Die heeft de actie ”Roze loper” geïntroduceerd voor zorginstellingen waar homo’s zonder problemen voor hun geaardheid kunnen uitkomen en waar samenleven geen probleem is. Veel homoseksuele ouderen durven in verpleeg- en verzorgingshuizen niet voor hun geaardheid uit te komen.

Bussemaker voelt niets voor een apart keurmerk, bleek woensdag. Ze wil homovriendelijkheid wel vastleggen in kwaliteitscriteria waarop de Inspectie voor de Gezondheidszorg de zorginstellingen toetst.

De bewindsvrouw heeft moeite met de manier waarop de regeringspartijen het VBOK-huis voor tienermoeders in Gouda willen financieren. Ze is bang dat ook andere landelijk werkende welzijnsinstellingen zo’n uitzonderingspositie willen. Afgesproken is dat het VBOK-huis eenmalig geld krijgt en dat de overheid daarna een structurele regeling treft.

De Tweede Kamer kwam woensdagavond en -nacht hard in botsing met Bussemaker over haar voorstel om cliënten met een eigen vermogen die gebruikmaken van AWBZ-zorg (ouderen-, jeugd- en gehandicaptenvoorzieningen) en WMO-zorg (welzijnswerk) een hogere eigen bijdrage te laten betalen. De bewindsvrouw heeft daarvoor in 2009 al een bedrag van 40 miljoen euro ingeboekt, maar CDA-Kamerlid De Vries, gesteund door enkele oppositiefracties, verzet zich ertegen. Hij vindt het niet eerlijk dat mensen worden gestraft omdat ze spaargeld hebben, bijvoorbeeld vanwege de verkoop van hun huis.

De Kamer gaat wel akkoord met de bezuiniging op de begeleiding van zorgbehoevende ouderen en jongeren die uit de AWBZ wordt betaald. Die moet 800 miljoen euro opleveren.

Minister Klink staat positief tegenover het VVD-idee voor de introductie van zogeheten SOS-artsen. Die opereren los van de gewone huisartsen en komen in spoedgevallen naar mensen thuis. De gewone huisartsen blijken in spoedgevallen vaak niet goed bereikbaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer