RvS steunt minister in bescherming kust
De Raad van State steunt in grote lijnen het besluit van minister Verburg van Natuurbeheer om de kust ter hoogte van Zeeland en Zuid-Holland als beschermd natuurgebied aan te wijzen.
Alleen een foutje op een kaart van de Brouwersdam bij Scharendijke en het laten vallen van de bescherming van de kleine mantelmeeuw kan volgens het hoogste bestuursrechtscollege niet door de beugel.Voor het overige heeft de Raad van State een groot aantal uiteenlopende bezwaren van tafel geveegd. Dat betekent in ieder geval dat de begrenzingen van de zogenoemde speciale beschermingszones (SBZ) Voordelta, Duinen Goeree & Kwade Hoek en Voornes Duin zijn goedgekeurd.
Ook met de bescherming van de bedreigde vogels zit het, op de mantelmeeuw na, wel snor, meent de Raad van State. Volgens milieuorganisaties laat die bescherming juist flink te wensen over.
Ook de strandpaviljoens vingen met hun bezwaar bot bij de raad. Een aantal kustgemeenten nam het eerder op voor de paviljoens. Die dreigen door de aanwijzing van de zones in een dwangbuis terecht te komen, waarin uitbreiding niet mogelijk is. De Raad van State stelt echter dat pas bij de individuele vergunningverlening aan de paviljoens zal blijken of er al dan niet beperkingen uit de aanwijzing voortvloeien. Tegen die vergunningen kunnen de strandpaviljoens wel bezwaar maken.
De aanwijzing van de Voordelta als Natura 2000- en SBZ-gebied is nodig omdat de Europese natuurregelingen (Habitat- en Vogelrichtlijnen) dat eisen. De SBZ-aanwijzing maakt de weg vrij voor een natuurlijker beheer van de Zeeuwse en de Zuid-Hollandse delta. Vogels en zeehonden kunnen beter beschermd worden door een beter beheer van de stranden, de zandbanken en de ondiepe zeebekkens.
Daarvoor moeten nog wel beheerplannen gemaakt worden. Betrokken gemeenten, zoals Veere, Schouwen-Duiveland en Westvoorne, vinden het kwalijk dat deze plannen er nog niet zijn, terwijl de natuur al wel beschermd moet worden.
Het besluit om de Tweede Maasvlakte buiten beschouwing te laten bij het vaststellen van de beschermingszones, kwam de Raad van State op kritiek te staan van milieuorganisatie Faunabescherming. Volgens de organisatie leidt dit tot vreemde tegenstrijdigheden. Als de Tweede Maasvlakte wordt aangelegd, leidt dat zonder meer tot aantasting van de Voordelta, stelt Faunabescherming.