Voorstel voor beurs voor werkers in zorg
Werknemers in de zorg mogen in hun loopbaan eenmaal een opleiding volgen op kosten van de overheid.
Daarmee kunnen verpleegkundigen en verzorgenden een stap in hun carrière zetten. De Tweede Kamer vindt dat minister Klink van Volksgezondheid zo’n studiebeurs moet instellen. CDA-Kamerlid De Vries kwam gisteravond met het voorstel tijdens de begrotingsbehandeling van Volksgezondheid. De Vries denkt aan hbo-verpleegkundigen die hun mastertitel gaan halen of aan mbo’ers die een hbo-studie mogen volgen. Coalitiepartners PvdA en ChristenUnie steunen de suggestie.Door verpleegkundigen en verzorgenden de gelegenheid te geven op kosten van de overheid verder te studeren, is het voor betrokkenen aantrekkelijker om in de zorg werkzaam te blijven. Ook voor nieuwe werknemers zou zo’n beurs een stimulans kunnen zijn om een baan in de zorg te zoeken.
In ruil voor de gratis studie moeten betrokkenen wel een nader te bepalen tijd bij een zorginstelling werkzaam blijven. Doen ze dat niet dan moeten ze (een deel) van de beurs alsnog zelf betalen. In het onderwijs bestaat ook een dergelijke beurs.
Voor de zorgbeurs zou jaarlijks 10 miljoen euro beschikbaar moeten zijn. Daarmee zouden per jaar duizend werkers in de zorg een opleiding kunnen starten.
SGP-fractievoorzitter Van der Vlies overhandigde vannacht -het debat liep tot kwart voor een door- aan minister Klink van Volksgezondheid en aan zijn collega’s in de Kamer een partijnotitie over het alcoholbeleid, ”Een nuchtere visie” geheten.
De partij stelt daarin voor om een zogeheten ”ketenteam” in te stellen. Dat moet gefaseerd het aantal drankketen in ons land terugdringen. De leeftijd voor alcoholgebruik moet naar 18 jaar. Daarom moet de overheid alcoholbezit door jongeren onder de 18 in de openbare ruimte strafbaar stellen, aldus de SGP-notitie.