Premier: Vervroeg investeringen
Het kabinet wil de economie een impuls te geven om de gevolgen van de internationale financiële crisis te dempen. Onderzocht wordt of investeringen voor latere jaren naar voren kunnen worden gehaald.
Premier Balkenende zei dat gisteren tijdens de algemene politieke beschouwingen in de Eerste Kamer, waar de kabinetsplannen voor volgend jaar werden besproken.Balkenende benadrukte gisteren opnieuw dat de gevolgen van de financiële crisis niet onopgemerkt aan Nederland voorbij zullen gaan. Eerder deze week voorspelde de Europese Commissie voor Nederland een groei van 0,4 procent in 2009, terwijl door het Centraal Planbureau (CPB) eerder nog op 1,25 procent werd gerekend.
Onder meer de economische groei en het begrotingstekort zullen lager uitvallen. Desondanks ziet Balkenende geen noodzaak de op Prinsjesdag gepresenteerde begroting aan te passen. Door de goede uitgangspositie kan Nederland volgens hem best een stootje hebben.
Balkenende bevestigde gisteren dat de opbrengsten van het overheidsingrijpen bij de financiële instellingen Fortis, ABN AMRO, ING en Aegon teruggaan naar de staatsschuld. De Eerste-Kamerfractie van de PvdA had gisteren nog voorgesteld om de winst na verkoop van de belangen helemaal te besteden aan het opwekken van duurzame energie. Gisteren werd tevens bekend dat Nederland nadrukkelijk zijn stem wil laten horen tijdens de top van de belangrijkste economische grootmachten over de kredietcrisis op 15 november in Washington. Tijdens de bijeenkomst in Washington willen de leiders de voortgang bespreken van de aanpak van de financiële crisis. Ook zullen zij proberen overeenstemming te bereiken over de oorzaken van de crisis en over de wijze waarop het toezicht op de financiële sector moet worden hervormd.
Volgens een woordvoerder van Balkenende zal Nederland, gezien de gezien „forse belangen” in de financiële sector, zijn best doen om zijn stem „zo effectief mogelijk te laten doorklinken.”
Dat zou kunnen door zelf aanwezig proberen te zijn bij de topontmoeting of anders moet Nederland zich in aanloop naar de topontmoeting in Europees verband nadrukkelijk roeren in de discussie.
Minister Bos (Financiën) liet gisteren weten weinig concreets te verwachten van de topontmoeting. „Dat kan bijna niet anders nu de Verenigde Staten net een nieuwe president gekozen hebben.”
Hij wil echter niet te lang stilstaan bij pogingen om een wereldwijd akkoord te bereiken. „We moeten oppassen dat we niet jarenlang bezig zijn met een wereldwijd akkoord en vergeten dat we op EU-niveau allerlei zaken sneller kunnen regelen”, zei Bos, doelend op het Britse streven naar een globaal akkoord.