EP wil effect mkz-enting weten
Een tijdelijke commissie uit het Europees Parlement die de uitbraak van mond- en klauwzeer (mkz) in het voorjaar van 2001 onder de loep heeft genomen, wil weten wat de precieze gevolgen zijn van een eventuele herinvoering van een algemene preventieve vaccinatie.
In het door haar opgestelde rapport, dat volgende maand in de plenaire vergadering van het EP in stemming komt, vraagt zij de Europese Commissie om een onderzoek op dit punt. Tot in het begin van de jaren negentig werd alle vee ingeënt om besmetting met het gevreesde virus te vermijden. De EU besloot die praktijk af te schaffen omdat het vlees van de op die manier beschermde varkens, schapen en runderen -hoewel het eten daarvan geen risico’s inhoudt voor de volksgezondheid- elders in de wereld niet kan worden afgezet.
De europarlementariërs wensen nu een exact inzicht te verkrijgen in de financiële belangen die in het geding zijn, zodat zij daarna aan de hand van concrete cijfers verder kunnen discussiëren over deze kwestie. Vooralsnog valt er binnen de volksvertegenwoordiging en onder de regeringen van de lidstaten weinig steun te vinden voor het weer periodiek enten.
Ringvaccinatie nadat de ziekte is geconstateerd met daarbij de afspraak dat de beesten mogen blijven leven, ontmoet daarentegen weinig weerstand meer. Die benadering fungeert in de toekomst waarschijnlijk als alternatief voor het op grote schaal ruimen van gezonde dieren, dat in de publieke opinie, zoals bleek in 2001, heftige emoties oproept.
De Europese Commissie hanteert tot dusver een exportverbod van een halfjaar voor het vlees van de in dat kader met antistoffen behandelde veestapel. Het Parlement in Straatsburg pleit ervoor die termijn terug te brengen tot drie maanden. „Zes maanden op slot is alsnog dodelijk voor de sector”, constateert CDA-afgevaardigde Maat in een toelichting.
De mkz-commissie spreekt verder uit dat de overheden „met behulp van wettelijke en organisatorische maatregelen” ervoor moeten zorgen dat producten van gevaccineerde dieren gewoon in de handel komen. Winkels die enkel op grond van dit onderscheid artikelen uit hun schappen weren, worden wellicht via de mededingingsbepalingen tot de orde geroepen.
De EP-leden uiten in hun verslag, op initiatief van met name de liberalen, waardering voor de aanpak van de crisis in Friesland. Er zou daar goed zijn samengewerkt tussen alle betrokkenen. Een positief oordeel over de gang van zaken op de Veluwe blijft echter achterwege. „Daar dienden zich meer problemen aan bij de bestrijding dan in Friesland. Dat wilden we genoteerd hebben”, verklaart VVD’er Mulder. Maat en Van Dam (ChristenUnie-SGP) betreuren dit in de conclusies verwoorde onderscheid in beoordeling.
De rapportage bevat ook het verzoek om een studie naar een verzekeringsstelsel om de schade van calamiteiten zoals een mkz-uitbraak te kunnen opvangen. Tot nu toe verschilt de situatie per land. In sommige draaien alleen de boeren op voor de kosten, in andere alle belastingbelaters. Meer uniformiteit lijkt de voorkeur te verdienen.
Naar verwachting zal Europees commissaris Byrne (Volksgezondheid en Consumentenbescherming) in januari nieuwe beleidslijnen presenteren. Hij heeft eerder al laten weten geen bezwaar te maken tegen het toepassen van ringvaccinatie.