Binnenland

Bonus van 2 ton voor apotheker

Apotheken en apotheekhoudende huisartsen hebben vorig jaar ongeveer 780 miljoen aan bonussen en kortingen van de geneesmiddelenfabrikanten verdiend. Dat komt neer op 186.000 euro per apotheek, naast het vaste inkomen. Ook in de zorgwereld zou sprake zijn van erg hoge beloningen.

Binnenlandredactie
4 November 2008 11:26Gewijzigd op 14 November 2020 06:40

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) deed in opdracht van het ministerie van VWS onderzoek naar de beloningen voor apothekers. De bonussen en kortingen zijn in drie jaar tijd met bijna een derde gestegen, concludeerde de NZa maandag.Apotheken bedingen al jaren bij de farmaceutische groothandel forse bonussen en kortingen voor het afnemen van medicijnen. De omzet van een apotheek bestaat hoofdzakelijk uit de inkoopvoordelen en het tarief dat hij per recept bij de zorgverzekeraar declareert. Die inkomsten moeten de kosten van de praktijk dekken en ook voor het salaris van de eigenaar van de apotheek zorgen. Het norminkomen voor apothekers werd vorig jaar op 103.000 euro gesteld.

Omdat de totale inkomsten van de apotheek veel hoger zijn dan de som van de kosten en het norminkomen, wordt een deel van de bonussen en kortingen afgeroomd. Wat dan overblijft, is overwinst boven op het norminkomen. Die bedroeg in 2007 186.000 euro per apotheek. Dat is 83.000 euro meer dan in 2004.

Niet alleen in de apothekerswereld wordt fors verdiend. Het merendeel van de bestuurders van instellingen voor de thuis-, ouderen- en gehandicaptenzorg verdient meer dan zijn eigen vastgestelde norm van bijna 220.000 euro per jaar. Die conclusie trekt staatssecretaris Bussemaker (Volksgezondheid) na gesprekken die zij onlangs voerde met ongeveer tien van deze zorginstellingen.

Bussemaker liet maandag in RTL Nieuws weten dat zij een moreel beroep doet op de instellingen om zich in ieder geval aan hun eigen norm te houden en de salarissen van de top te verlagen. Ook moet de sector volgens haar nadenken hoe dit vervolgens wordt gehandhaafd.

Directeur Jacques Gerards van de Nederlandse Vereniging van Toezichthouders in Zorginstellingen (NVTZ) stelt dat er helemaal geen sprake is van een norm in de sector, slechts van adviezen. Een daarvan komt van de directeuren en een van de toezichthouders. „Bij die van ons ligt het maximum op 208.000 euro en dan heb je het over de absolute top.”

De Tweede Kamer dringt al langer aan op een verlaging van de salarissen van bestuurders in de zorg. De meeste partijen vinden dat de directeuren niet meer mogen verdienen dan de zogenoemde Balkenendenorm van 176.000 euro per jaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer