Economie blijft redelijk op peil
Het gaat de komende jaren een stuk slechter met de Europese economie, maar Nederland doet het naar verhouding nog redelijk. Dat blijkt uit de najaarsraming van de Europese Commissie.
Nederland heeft een wat hogere groei dan het gemiddelde in de Europese Unie en een lagere werkloosheid. Ook heeft Nederland zijn overheidsfinanciën beter op orde.Minister Bos van Financiën sprak maandag in Brussel van „goed nieuws.” Volgens hem blijkt nu dat de lastenverlichting die het kabinet volgend jaar doorvoert, effect heeft. Door het hoge aantal vacatures heeft Nederland bovendien „een buffer tegen de werkloosheid”, aldus Bos.
In de eurozone -de vijftien landen die de euro hanteren- is nu al sprake van een lichte recessie, aldus de Europese Commissie. In het tweede kwartaal van 2008 kromp de economie in de eurozone met 0,2 procent en in het derde kwartaal met 0,1 procent. Voor heel 2008 voorziet de Commissie nog een groei van 1,2 procent in de eurozone. Volgend jaar is dat 0,1 procent.
De economische groei van alle EU-lidstaten samen bedraagt dit jaar nog maar de helft van die van vorig jaar, namelijk 1,4 procent. Volgend jaar komt de groei bijna tot stilstand op 0,2 procent. Nederland kent dit jaar nog een groei van 2,3 procent. Volgend jaar wordt dat 0,4 procent en in 2010 0,9 procent. Eerder raamde het Centraal Planbureau de groei voor komend jaar nog op 1,25 procent.
Volgens Eurocommissaris Joaquin Almunia (Economische Zaken) blijkt uit de nieuwe raming dat de economie in Europa sterk geraakt wordt door de financiële crisis. Het vertrouwen van consumenten en bedrijven is door de gebeurtenissen van de afgelopen maanden aangetast, zei Almunia. Volgens de raming zal de Nederlandse economie met name worden geraakt door een daling van het consumentenvertrouwen, wat een negatief effect heeft op de bestedingen.
„De raming toont dat de EU-economieën sterk geraakt worden door de financiële crisis”, aldus Almunia. „De financiële crisis verergert de correctie op de huizenmarkt in enkele economieën op een moment dat de vraag sterk daalt.” De Europese Commissie meent dat maatregelen om de markten te stabiliseren zijn begonnen om het vertrouwen te herstellen, maar de situatie blijft erg wankel en de ramingen erg onzeker.
Door de economische teruggang neemt het aantal nieuwe banen in Europa volgend jaar nog maar licht toe. In 2009 en 2010 samen komen er volgens de Europese Commissie nog een kwart miljoen banen bij. Dat staat in schril contrast met de 6 miljoen in 2007 en 2008. De werkloosheid in de Europese Unie komt volgend jaar uit op 7,8 procent. Ook hier springt Nederland er beter uit met een werkloosheid van 3,4 procent in 2009, al is dat 0,4 procent meer dan dit jaar.
Ook de overheidsfinanciën laten er in Nederland een florissanter beeld zien dan het EU-gemiddelde. Nederland heeft dit jaar een begrotingsoverschot van 1,2 procent en volgend jaar van 0,5 procent. In de EU is dit jaar sprake van een begrotingstekort van 1,6 procent. Volgend jaar loopt dat op naar 2,3 procent.