NZR pleit voor niet-uitzetten Congolees
De Nederlandse Zendingsraad (NZR) heeft een „klemmend appèl” gedaan op minister Nawijn van Vreemdelingenzaken en Immigratie om de uitzetting van vade Congolese predikant Maurice Mavringa Mwangoyi Mpongi tegen te houden. Volgens zijn advocaat wordt Mpongi, die al tien jaar in Nederland woont, woensdag het land uitgezet.
D. Koning, voorzitter van de Stichting ondersteuningsfonds allochtone kerken (Sofak), zei er woensdagmorgen „voor 99,9 procent” zeker van te zijn dat ds. Mpongi woensdag daadwerkelijk op het vliegtuig naar Congo wordt gezet. Zelf is de Congolees, onbezoldigd voorganger van twee Franstalige Afrikaanse gemeenten in Amersfoort en Den Haag, minder pessimistisch. Koning: „Ik heb hem dinsdag nog opgezocht. Hij is vol vertrouwen en hoopt op een wonder. Hij vergelijkt zijn situatie met die van Mozes voor de Rode Zee.”
Mpongi kwam in 1992 als vluchteling vanuit Congo naar Nederland. Zijn asielverzoek werd echter afgewezen. Hij raakte uitgeprocedeerd. In juni werd de 44-jarige Congolees gearresteerd en overgebracht naar het vertrekcentrum in Ter Apel. Een geplande uitzetting ging een maand later niet door, omdat de Democratische Republiek Congo niet met zijn komst instemde. Op dit moment zijn er echter afspraken tussen Nederland en Congo over een zogenaamde ”groepscharter”, aldus de Sofak-voorzitter.
Pogingen van Sofak om voor Mpongi een werkvergunning als zendeling te verkrijgen, zijn volgens Koning mislukt. Zijn eigen kerk kan hem niet betalen en ook de Nederlandse Zendingsraad heeft er geen geld voor.
Volgens de NZR verricht ds. Mpongi niet alleen belangrijk werk voor zijn kerkelijke gemeenten, maar vervult hij ook „een onschatbare rol bij de integratie van vreemdelingen in onze samenleving.” De Zendingsraad vraagt minister Nawijn „te bevorderen dat Mpongi zijn belangrijke maatschappelijke werk kan voortzetten.”
De Nederlandse Zendingsraad, gevestigd in Amsterdam, is een landelijk platform voor overleg en samenwerking van vijftien organisaties en kerkelijke organen op het gebied van zending en evangelisatie, met een oecumenische en evangelische achtergrond.
Intussen bevindt een andere door Sofak ondersteunde, met uitzetting bedreigde Congolese voorganger, ds. Alexander Bukasa, zich nog altijd in Nederland. Hij voelt zich, aldus Koning, „erg bedreigd. Hij is weinig aanspreekbaar. Als ik hem bel, zegt hij: Het gaat goed met mijn vrouw en kinderen, maar met mij gaat het slecht.”