Hirsch Ballin wil uitleg over Marokko-reis imams
DEN HAAG (ANP) – Minister Hirsch Ballin van Justitie wil tekst en uitleg over de reis naar Marokko van Nederlandse imams. De groep heeft op kosten van het Marokkaanse departement voor Religieuze Zaken een seminar bijgewoond in Marrakech. Onder de groep bevonden zich vijf geestelijk verzorgers die in gevangenissen werken.
„We willen precies weten wat het karakter was van de uitnodiging en het verloop van het seminar", zei de minister donderdag in de Tweede Kamer tijdens een debat over de reis. Hij wil ook weten of de vijf geestelijk verzorgers hebben aangekondigd dat zij voor een congres naar Marokko zouden gaan.In totaal zijn veertig imams afgelopen vrijdag naar Marokko vertrokken voor een congres over de bestrijding van radicale tendensen in de islam. Het seminar werd ook bijgewoond door wetenschappers en andere niet-religieuze persoonlijkheden uit Europa.
De zaak ligt gevoelig omdat de imams zijn ingegaan op een uitnodiging van de Marokkaanse minister van Religieuze Zaken, terwijl Nederland een strikte scheiding van kerk en staat kent. De Tweede Kamer maakt zich daar zorgen over, omdat Marokko zich al jarenlang bemoeit met landgenoten die in Nederland zijn gaan wonen.
De Marokkaanse overheid stelt dat op het seminar „in alle openheid" is gesproken over de rol van religie in Europa. Een woordvoerder noemde alle ophef daarover in Nederland „onbegrijpelijk" en „nergens op gebaseerd".
Hirsch Ballin gaf in de Kamer duidelijk te verstaan dat de Marokkaanse overheid imams uit het buitenland niet mag beïnvloeden. Anderzijds kan een bijeenkomst over de aanpak van radicalisering geen kwaad, aldus de bewindsman.
Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) zal de imam-kwestie volgende maand ook aan de orde stellen tijdens een bezoek aan Marokko. Volgens hem kan en mag er geen sprake zijn van Marokkaanse inmenging in Nederlandse zaken. In september bracht hij die boodschap ook al over aan zijn Marokkaanse collega naar aanleiding van de recente spionagezaak door een politieagent van Marokkaanse komaf. Hirsch Ballin zei dat het Openbaar Ministerie in die zaak veel eerder een strafrechtelijk onderzoek had moeten instellen.