Economie

Ahold-topman blijft in zadel na winstwaarschuwing

Ahold-topman C. van der Hoeven lijkt voorlopig zijn positie als bestuursvoorzitter bij het supermarktconcern te hebben veiliggesteld. Een tweede winstwaarschuwing in vier maanden tijd was ook dinsdag voor de raad van commissarissen geen reden om hun vertrouwen in Van der Hoeven op te zeggen.

ANP
19 November 2002 17:39Gewijzigd op 13 November 2020 23:57

Ahold (Albert Heijn, C1000, Etos, Gall & Gall) verraste dinsdag, bij de presentatie van de cijfers over het derde kwartaal, beleggers met een nieuwe winstwaarschuwing. Het concern denkt nu dat de winst per aandeel zonder goodwill, bijzondere lasten en valuta-invloeden 6 tot 8 procent lager uitkomt dan vorig jaar. Ahold ging eerder uit van een stijging van 5 tot 8 procent.

Van der Hoeven liet weten dat hij direct naar zijn commissarissen was gestapt toen duidelijk werd dat Ahold wederom slecht nieuws moest melden. Maar de commissarissen vroegen hem „meteen om aan te blijven”, en wel tot zijn pensioen. Dat betekent dat Van der Hoeven, sinds 1992 eerste man bij Ahold, nog vijf tot zeven jaar te gaan heeft als bestuursvoorzitter.

Enkele incidenten hebben dit jaar de discussie over de positie van Van der Hoeven aangewakkerd. In april beloofde hij, na onduidelijkheid over de wijze van verslaglegging van Aholds jaarcijfers in de Verenigde Staten en Nederland, beleggers beter te informeren.

Afgelopen zomer kwam daar een eerste winstwaarschuwing overheen. Die slechte tijding was voor de Ahold-voorman overigens reden om ontslag te overwegen. Ook toen wilden de commissarissen daar niet aan.

Maar sommige analisten lijken het vertrouwen in Van der Hoeven te hebben verloren. De manier waarop Ahold opereert wekt de indruk dat Van der Hoeven niet meer in staat is tijdig slecht nieuws te verwerken en naar buiten te brengen. „In de vele jaren dat hij het concern heeft geleid, heeft hij alleen maar succes gekend. Van der Hoeven kan zich kennelijk niet voorstellen dat het eens niet goed gaat”, stelt J. Versteeg, analist bij Financiële Diensten Amsterdam (FDA).

Versteeg verwacht dat vooral buitenlandse investeerders zich gaan roeren. „In Nederland kent Van der Hoeven een behoorlijke fanclub.” Maar vooral buitenlandse beleggers accepteren „dit amateuristische gedoe niet”, meent Versteeg.

De resultaten van Ahold stonden vooral in de VS en Zuid-Amerika (devaluatie diverse valuta’s) onder druk. Op de Amerikaanse markt, waar Ahold tweederde van zijn omzet haalt, leverden de supermarkten terrein in (0,2 procent). Bij het groei-onderdeel US Foodservice (kant-en-klare maaltijden) zakte de omzet zelfs 6 procent.

De totale omzet nam 5,8 procent toe tot 16,4 miljard euro. Het nettoresultaat kwam uit op 257,6 miljoen euro, minder dan de 304,2 miljoen euro een jaar geleden. De daling kwam door hogere afschrijvingen op goodwill, hogere lasten, hogere belasting en nadelige valuta-koersen.

Vooral via een sterke autonome omzetgroei wil Ahold het tij keren. Niet-kernactiviteiten worden in de etalage gezet. Zo staan de snoepjeswinkels van Jamin op de nominatie van de hand te worden gedaan. Drogisterijketen Etos blijft wel in het bezit van Ahold.

Het concern wil verder op de kosten besparen en de schuld verminderen. Het is niet de bedoeling dat er mensen op straat komen te staan. De voorlopige doelstellingen voor 2003 blijven gehandhaafd. Ahold zegt daarbij sneller te willen groeien dan de markt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer