Kamer maakt zich zorgen om blauwtong
De Tweede Kamer wil een overleg met minister Verburg (Landbouw) over de dierziekte blauwtong. Directe aanleiding is een petitie die exporteurs van vee dinsdag aanboden aan de Tweede Kamer.
Daarin staat dat blauwtong door het langdurige karakter van de ziekte financieel gezien ingrijpender is dan de gekkekoeienziekte in 2000 en de mond-en-klauwzeercrisis in 2001.Regeringspartij PvdA drong er dinsdag in een procedurevergadering van de commissie LNV op aan de mogelijkheden om blauwtong tegen te gaan, te inventariseren. Dat kan mede aan de hand van ervaringen in het buitenland. CDA-Tweede Kamerlid Atsma wil voorkomen dat bedrijven omvallen.
Op dit moment vindt in ons land op vrijwillige basis vaccinatie plaats tegen blauwtong van het type 8. Vorige week werd in ons land ook blauwtong aangetroffen met het type 6, waarvoor in Europa nog geen vaccin beschikbaar is. Het is nog onduidelijk hoe dit type, dat eerder in Zuid-Afrika werd aangetroffen, in ons land gekomen is.
Binnen een „insluitingsgebied" van zo’n vijftig kilometer rond de getroffen bedrijven in Noord- en Oost-Nederland gelden beperkende maatregelen rond export en transport van dieren. Blauwtong komt vooral voor bij runderen, schapen en geiten en is voor de mens niet gevaarlijk.