El-Moumni ook door hof vrijgesproken
De Rotterdamse imam El-Moumni heeft zich niet schuldig gemaakt aan het opzettelijk beledigen van homoseksuelen en het aanzetten tot discriminatie en haat. Dat heeft het Haagse gerechtshof maandag bepaald.
Het hof vindt dat de uitspraken van de imam vallen binnen de vrijheid van godsdienst. Het openbaar ministerie had twee weken geleden om diezelfde reden ook al vrijspraak geëist. Advocaat-generaal mr. L. Kaptein zei toen wel dat de imam met zijn opmerkingen over homoseksualiteit velen in ons land „een klap in het gezicht” had toegediend. Dat ze vrijspraak vorderde, deed ze alleen omdat de uitspraken van de verdachte rechtstreeks waren terug te voeren op „de heilige teksten van de islam.”
Het hof is het met dat laatste eens. Het verwijst naar de rapportage van een getuige-deskundige, die van mening is dat de afwijzing van homoseksualiteit onderdeel is van de geloofsleer van de islam. Het hof gaat echter niet mee met de conclusie van de rechtbank van Rotterdam en van advocaat-generaal Kaptein dat de uitspraken van El-Moumni op zichzelf kwetsend zijn voor homoseksuelen. Het hof volstaat met de constatering dat de uitspraken door een aantal personen als aanstootgevend zijn ervaren.
El-Moumni vergeleek vorig jaar in het televisieprogramma NOVA homoseksualiteit met een besmettelijke ziekte. De uitzending was gewijd aan het geweld van Marokkaanse jongeren tegen homoseksuelen.
Het hof vindt dat de imam met zijn uitspraken binnen de grenzen van het aanvaardbare is gebleven. Daarbij let het op de kennelijke bedoelingen van de imam. Ook overwegen de rechters dat NOVA het Marokkaanse woord „marat” ten onrechte heeft vertaald als ziekte. Dat had „afwijking” of „opvoedingsziekte” moeten zijn. Net als de Rotterdamse rechtbank wijst het hof op een niet-uitgezonden gedeelte van het interview. Daarin zegt de imam dat de islam verbiedt anderen lastig te vallen.
De homo-organisatie COC is zeer ongelukkig met de vrijspraak. Ze vindt dat homoseksualiteit een verplicht onderwerp zou moeten zijn bij inburgeringscursussen voor imams. Ook doet het COC een beroep op de politiek om zich te bezinnen op de grondwettelijk verankerde vrijheid van godsdienst.
Bij de Hoge Raad loopt nu nog een andere zaak waarin volgens justitie sprake is van belediging van homo’s. De verdachte is een predikant van een pinkstergemeente in Hengelo. Hij noemde homoseksualiteit in een ingezonden stuk in een regionale krant „een vuile en vieze zonde.” Het gerechtshof in Arnhem vond die uitspraak wel beledigend, maar sprak de predikant vrij vanwege de godsdienstvrijheid. Over enkele weken zal de Hoge Raad uitspraak doen in deze zaak.