„Justitie moet forensisch onderzoek spreiden”
„Veel strafzaken belanden onnodig op de plank of worden nodeloos geseponeerd, omdat justitie de bestaande capaciteit voor forensisch onderzoek in Nederland niet goed benut.” Dat zei directeur P. Volkers van Verilabs dinsdagmorgen.
Verilabs is een particulier bedrijf dat onder meer technisch onderzoek voor politie en justitie kan en mag doen. Sinds kort is dit soort onderzoek niet meer het monopolie van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Om de capaciteit en de kwaliteit van forensisch onderzoek te verbeteren, mogen de opsporingsdiensten in Nederland ook particuliere bedrijven inschakelen. Toch constateert Volkers dat politie en justitie nauwelijks gebruikmaken van de nieuwe mogelijkheden. Geldgebrek is daarvoor de belangrijkste reden, stelt hij.Een aantal van de politiekorpsen die ontevreden zijn met de wachttijden bij het NFI zou hebben aangegeven een deel van de onderzoeken aan Verilabs te willen uitbesteden. „Ook in dit geval bleek echter dat deze korpsen dit financieel niet kunnen verantwoorden”, vertelt Volkers.
Voorzitter Gerrit van de Kamp van politiebond ACP herkent de geluiden over de achterstanden in het forensisch onderzoek. „Het is zeker dat het de doorlooptijd van onderzoeken soms substantieel verlengt”, concludeert hij. „Als het gaat om zaken die blijven liggen of die worden geseponeerd, zijn er naast dit probleem ook andere oorzaken die hierop invloed hebben, zoals de onderbezetting van de recherche.”
Budget
In de begroting van het ministerie van Justitie voor volgend jaar is het hele budget voor forensisch onderzoek toch weer aan het NFI toebedeeld, concludeert Volkers. „Dit betekent dat er niets in deze onwenselijke situatie gaat veranderen en dat is een slechte zaak. Ik weet dat aanklagers nu al kijken welke strafzaken ze kunnen laten vallen of op de plank kunnen laten liggen, vanwege het gebrek aan onderzoeksmogelijkheden. Met de huidige capaciteit en het budget bij het NFI zijn de mogelijkheden beperkt. Ook ken ik verschillende voorbeelden waarin agenten en rechercheurs in hun werk worden beperkt, omdat ze zuinig moeten zijn met het aanvragen van forensisch onderzoek. Het gaat daarbij om een breed scala van zaken die hiermee te maken krijgen: van bijvoorbeeld verkeersmisdrijven tot zedenzaken.”