Kerk & religie

Verzoening ngk’s Zwolle

De twee Nederlands gereformeerde kerken in Zwolle houden zondag een gezamenlijke avondmaalsdienst. Het is de bedoeling van de kerkenraden om daarmee het proces van verzoening tussen beide gemeenten dat een aantal jaren geleden begon, af te sluiten, zo meldt het NGK-blad Opbouw.

28 October 2008 10:57Gewijzigd op 14 November 2020 06:37
MELISKERKE – Het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente te Meliskerke is uitgebreid. Een extra vleugel aan de noordzijde zorgt voor meer ruimte en licht. Foto Nijsse Architectuur.
MELISKERKE – Het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente te Meliskerke is uitgebreid. Een extra vleugel aan de noordzijde zorgt voor meer ruimte en licht. Foto Nijsse Architectuur.

In 1983 kwam het tot een breuk in de tot dan toe ongedeelde Nederlands gereformeerde kerk in Zwolle. Een deel van de gemeente ging apart kerkdiensten houden en enkele ambtsdragers werden geschorst. Sindsdien zijn er twee Nederlands gereformeerde kerken in Zwolle: Zwolle Zuiderkerk en Zwolle II.Op initiatief van de predikanten begon in 1994 een proces om de breuk te helen en de eenheid te herstellen. Dat mondde eind 1999 uit in een verzoeningsvergadering van de kerkenraden van beide Zwolse gemeenten en de kerkenraad van Zalk, die in 1983 bij de schorsing betrokken was. Tijdens die bijeenkomst werd namens de betrokken kerkenraden en door de vier geschorste ambtsdragers een gezamenlijke schuldbelijdenis ondertekend. De slotalinea daarvan luidde: „Wij beseffen nu dat het nooit tot een breuk had mogen komen en dat de nu bestaande scheiding niet mag blijven voortduren. Wij belijden gezamenlijk dat door ons doen en laten destijds de naam van Christus zowel naar binnen als naar buiten niet geëerd, maar veeleer geschaad is.”

Na de vergadering hebben ook veel gemeenteleden de schuldbelijdenis ondertekend. Sindsdien houden de twee gemeenten regelmatig gezamenlijk ochtenddiensten; ook gaan de twee predikanten in beide gemeenten voor. Op andere gebieden werken de gemeenten eveneens samen. Zo organiseerden ze in 2005 en in 2007 samen de Landelijke Vergadering van de Nederlands Gereformeerde Kerken.

Kerk in Meliskerke uitgebreid

MELISKERKE -De gereformeerde gemeente van Meliskerke heeft haar kerkgebouw verbouwd en uitgebreid. Aan de noordzijde van het gebouw is de kerkzaal uitgebreid met ongeveer 230 zitplaatsen. De kerk kan nu ruim 860 gemeenteleden herbergen. Prominent aanwezig is het nieuwe dak, in de vorm van een vleugel die zich nestelt tegen het bestaande piramidevormige dak. Tussen het bestaande en het nieuwe dak is een glaskap ontworpen, zodat meer daglicht tot in de kerkzaal kan doordringen. De zaal is nu voorzien van een ventilatiesysteem en de nieuwe kerkbanken zijn uitgevoerd met opklapbare zitting. De totale kosten van de uitbreiding komen uit op 1,2 miljoen euro.

De werkzaamheden gingen medio december van start. Op 5 september had de oplevering van het kerkgebouw plaats. Volgens architect Nijsse waren de inzet en de betrokkenheid van vrijwilligers groot. Tijdens de bouwperiode heeft de gemeente van Meliskerke haar kerkdiensten belegd in het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente van Aagtekerke. De gemeente neemt morgenavond de kerk opnieuw in gebruik. Voorganger is ds. G. J. N. Moens.

Voorstel voor twee hhg’s Huizen

HUIZEN - De groep gemeenteleden van de hersteld hervormde gemeente van Huizen die sinds maart dit jaar eigen kerkdiensten belegt in de vrijgemaakte Ichtuskerk, heeft vorige week bij de classis Midden van de Hersteld Hervormde Kerk (HHK) het verzoek ingediend om in Huizen een tweede hersteld hervormde gemeente te mogen oprichten. Dat wordt gemeld in het eerste nummer van een eigen nieuwsbrief van de Ichtuskerkgroep.

In april besloot een aantal leden van de hersteld hervormde gemeente van Huizen, die samenkomt in kerkelijk centrum ’t Visnet in Huizen, eigen diensten te gaan beleggen. Ze deden dat uit onvrede met het besluit van de classis Midden om de predikant van de gemeente, ds. A. Kot, begin februari voor een periode van dertig dagen verlof te verlenen. Het besluit werd door de classis genomen naar aanleiding van een rapport van de regionale visitatiecommissie dat concludeerde dat er „onrust” in de gemeente was. Het verlof van ds. Kot werd vervolgens tot nu toe steeds verlengd.

Inmiddels gaat de predikant weer voor in zondagse bijeenkomsten van de Ichtuskerkgroep. De diensten hebben het karakter van Bijbellezingen, omdat ds. Kot in de eigen gemeente geen erediensten mag leiden.

De Ichtuskerkgroep schrijft in de nieuwsbrief dat „in de huidige omstandigheden” het samengaan van beide delen van de gemeente niet mogelijk is. Vandaar het voorstel om te komen tot twee hersteld hervormde gemeenten. „Daarbij gaan we ervan uit dat onze predikant aan ons verbonden zal blijven. Zelfs als hij, wat we ongewenst achten, losgemaakt zou worden van het deel van de gemeente dat samenkomt in ’t Visnet.”

De Ichtuskerkgroep schrijft nog steeds te hopen op een kerkelijke oplossing. Anders vreest de groep gemeenteleden dat er straks „noodgedwongen een vrije hervormde gemeente in Huizen zal ontstaan.”

In de nieuwsbrief wordt ook het winterwerk aangekondigd. Zo worden er (belijdenis)catechisaties gegeven en zijn er een Bijbelkring en een jeugdvereniging. Ook is er een eigen zondagsschool opgericht.

De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer