Buitenland

NAVO-missie tegen piraterij bij Somalië

De NAVO is begonnen met haar missie om schepen te beschermen tegen piraterij voor de kust van Somalië, zo meldde NAVO-chef Jaap de Hoop Scheffer gisteren.

Buitenlandredactie
28 October 2008 10:08Gewijzigd op 14 November 2020 06:37

Een NAVO-schip begeleidde gisteren een vrachtschip met goederen voor Burundese VN-militairen en bracht vandaag een vrachtschip met goederen van het VN-voedselprogramma WFP naar de Somalische hoofdstad Mogadishu.De scheepvaart voor de kust van Somalië wordt geteisterd door piraten die schepen en bemanningen gijzelen, losgeld eisen en goederen inpikken. De NAVO en de EU hebben daarom op verzoek van de Verenigde Naties besloten gevechtsschepen naar de Golf van Aden te sturen. De NAVO heeft er inmiddels drie schepen rondvaren.

Ook het Nederlandse fregat hr.ms. De Ruyter is sinds eind vorige week actief in het gebied. Het schip loste tussentijds een Canadees fregat af op verzoek van de VN-organisatie WFP. De De Ruyter heeft inmiddels de escorte van twee vrachtschepen met 18.000 ton hulpgoederen naar Mogadishu succesvol afgerond, meldde Defensie maandag. Het marinefregat vaart nu terug naar de Keniaanse havenstad Mombassa om vanaf daar opnieuw een schip naar Somalië te begeleiden.

De Somalische piraten, die begin oktober het Oekraïense schip de Faina kaapten, dreigen de bemanning te doden als er binnen 24 uur geen losgeld betaald wordt. Dat meldde de Somalische radio gisteren, aldus het Russische persbureau Itar-Tass.

Ook dreigen ze het schip in brand te steken als niet aan hun eisen voldaan wordt. In eerste instantie eisten de piraten 35 miljoen dollar losgeld, maar ze zakten naar 20 miljoen dollar. Aan boord zijn twee Russen, een Let en 17 Oekraïeners. De kapitein van het schip is overleden aan een natuurlijke dood, aldus de piraten.

Het vrachtschip vervoert 33 Russische T-72 tanks en munitie en wordt omsingeld door marineschepen van verschillende naties.

Duizenden Somaliërs zijn gisteren ondertussen getuige geweest van de steniging van een vrouw die was veroordeeld wegens overspel. De executie werd in de zuidelijke havenstad Kismayo voltrokken door een groep van vijftig mannen.

Een islamitische rechtbank had Aisho Ibrahim Dhuhulow tot de doodstraf door steniging veroordeeld omdat ze overspel zou hebben gepleegd. Ze werd op een centraal plein ingegraven, zo dat alleen haar nek en hoofd nog boven de grond staken. De mannen bekogelden haar daarna met stenen tot de dood erop volgde.

Kismayo is sinds augustus in handen van een coalitie van extremistische islamitische strijders. De nieuwe autoriteiten voerden vervolgens een zeer rigide vorm van islamitische wetgeving in.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer