Kerk & religie

Zeister zending onderzoekt kritiek op rol in oorlog

„Het onrecht dat de Duitse hernhutter zendelingen in Suriname tijdens de Tweede Wereldoorlog is aangedaan zullen we zo snel mogelijk in onze organisatie bespreken.” Dit stelde voorzitter Herman Bakkenes van het Zeister Zendingsgenootschap (ZZg) vrijdag voor de Wereldomroep naar aanleiding van de aantijgingen aan het adres van het ZZg.

Kerkredactie
24 October 2008 20:29Gewijzigd op 14 November 2020 06:36

De sociaal wetenschapper Humphrey Lamur beschrijft in zijn boek ”Duitse zendelingen in Interneringskamp Copieweg, Suriname 1940-1947” het lot van de Duitse zendelingen, die door ’Zeist’ naar Suriname waren uitgezonden. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werden ze op last van de toenmalige Nederlandse gouverneur in kampen geïnterneerd.De Duitse zendelingen waren geliefd onder de Surinaamse bevolking, stelt Lamur, maar de oorlogssituatie wakkerde de animositeit tussen Duitse en Nederlandse hernhutter zendelingen aan. Deze bestond al ver vóór de oorlog en had te maken met binnenkerkelijke zeggenschapskwesties. In die sfeer betitelde toenmalig voorzitter Legene van het zendingsgenootschap Duitse zendelingen als ”aanhangers van Hitler”.

De historicus Lamur, die dit verhaal eergisteren voor de radio vertelde, vindt dat het Zeister Zendingsgenootschap met een reactie moet komen.

„De verwijten hebben de Duitse zendelingen destijds hard getroffen”, aldus de onderzoeker. In zijn voorlopige reactie voor de microfoon van de Wereldomroep kondigde de heer Bakkenes aan zo snel mogelijk met een definitief standpunt namens het Zeister Zendingsgenootschap te komen. „Geef ons de tijd voor zelfreflectie en onderzoek”, aldus de voorman.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer