Alimentatie wordt in hele EU afdwingbaar
Alimentatie opeisen van iemand in een ander EU-land wordt een stuk gemakkelijker. Voortaan is geen apart bevelschrift meer nodig in het andere EU-land om bijvoorbeeld beslag te laten leggen op een bankrekening. Ministers van Justitie van de 27 EU-landen hebben daarover vrijdag een akkoord gesloten, aldus huidig EU-voorzitter Frankrijk.
Met de huidige wetgeving kunnen bijvoorbeeld vaders nogal eens ontsnappen aan hun onderhoudsplicht voor hun ex-vrouw of hun kinderen door over de grens te gaan wonen. De vrouw moet dan een lastige procedure starten om een zogeheten ”exequatur” te krijgen, waarmee de deurwaarder dan kan aankloppen.Dat exequatur is niet meer nodig zodra het EU-besluit in werking treedt. De eiser kan direct naar de deurwaarder in het land waar de onderhoudsplichtige woont. Alleen Groot-Brittannië doet niet mee met deze regeling.
Over het voorstel is sinds 2006 overlegd tussen de EU-landen. Het regelt ook welk recht en welke rechter bevoegd is. Het besluit past bij een ander voorstel om ook grensoverschrijdende echtscheidingen te vergemakkelijken.
De Europese Commissie moet software ontwikkelen waarmee internetters in Cuba, Tunesië of China de censuur in hun landen kunnen omzeilen, stelde het Europees Parlement donderdag. Op voorstel van VVD’er Maaten trekt de EU 20 miljoen euro uit voor dit plan. „De EU moet een gat in de Chinese firewall slaan”, vindt Maaten. De VS besteden volgens Maaten momenteel 15 miljoen dollar voor zulke diensten. Maaten presenteerde in juli al een wetsvoorstel tegen internetcensuur. Het voorstel beoogt boetes voor bedrijven die meewerken aan de censuur. Volgens Reporters Without Borders zitten nu wereldwijd zeventig cyberdissidenten in de cel, van wie vijftig in China. Het gaat bijvoorbeeld om bloggers die kritische dingen op internet hebben geschreven.
De Europese Commissie gaat opnieuw zoeken om 1 miljard euro bijeen te brengen voor een fonds voor voedselhulp aan miljoenen hongerende Afrikanen. Het oorspronkelijke plan om het geld te halen uit niet uitgegeven landbouwgelden heeft de commissie losgelaten. Dat heeft de Europese Commissie aan de onderhandelaars van het Europees Parlement laten weten, zei CDA-Europarlementariër Martens. Zij protesteerde de afgelopen maanden herhaaldelijk tegen het commissievoorstel. Ook een aantal EU-landen, waaronder Nederland, had moeite met de gekozen methode. Volgens de EU-begrotingsregels moet geld dat de EU niet uitgeeft namelijk gewoon worden teruggegeven aan de 27 lidstaten.
Het Europees Parlement heeft donderdag een wetsvoorstel aangenomen dat het vliegverkeer binnen Europa goedkoper moet maken. De wet richt zich op de heffingen die vliegmaatschappijen aan luchthavens betalen. Met de wetswijziging wordt beoogd meer concurrentie tussen vliegvelden te creëren. Er komen Europese regels voor de manier waarop bijvoorbeeld landingsrechten en beveiligingskosten aan vliegmaatschappijen in rekening worden gebracht. Op dit moment bepaalt elke luchthaven zelf welke tarieven daarvoor worden gevraagd.