Grote opkomst Afro-Amerikanen
In verschillende zuidelijke Amerikaanse staten waar kiezers hun stem vervroegd kunnen uitbrengen, komen de Afro-Amerikaanse oftewel zwarte kiezers in opvallend groten getale opdraven. In Florida stemden tot nu toe tweemaal zo veel Democraten als Republikeinen en vergelijkbare opkomsten werden geregistreerd in Georgia, Louisiana, North Carolina en Virginia.
„Aangezien men ervan uitgaat dat de zwarte kiezers in overgrote meerderheid op Barack Obama stemmen, is dit een gunstig teken voor de Democraten. Maar ook niet meer dan dat. Want je kunt je politieke voorkeur altijd nog op het laatste moment veranderen en deze vroege opkomst zegt natuurlijk ook niets over de definitieve uitslag op 4 november. Maar het is wel een signaal dat waarschijnlijk bemoedigend is voor de Democraten”, zegt politiek analist Thomas Mann van het Brookings Research Instituut in Washington.Verschillende nieuwe opiniepeilingen brachten donderdag weinig bemoedigend nieuws voor Obama’s Republikeinse rivaal John McCain. In enkele staten die vier jaar en acht jaar geleden voor de Republikein George Bush stemden, ligt Obama nu voor in de peilingen. Het gaat hier om Florida, Ohio en Pennsylvania. Ook de solide Republikeinse staat Indiana lijkt over te hellen naar Obama. „Als deze peilingen de komende dagen niet veranderen, stevent Obama af op een ongekend grote overwinning”, meent Peter Brown, plaatsvervangend directeur van het Quinnipiac University Polling Institute in Hamden (Connecticut).
Obama kreeg vandaag de steun van een van meest invloedrijke kranten in Amerika, The New York Times, nadat The Washington Post vorige week al meer vertrouwen uitsprak in Obama dan in McCain. Volgens de Times heeft Obama in de afgelopen verkiezingscampagne getoond te beschikken over „een koel hoofd en een verstandig oordeelsvermogen.” Eigenschappen die hij volgens de krant duidelijk in dienst wil stellen van meer gemeenschappelijkheid in het Amerikaanse binnenlandse en buitenlandse beleid. McCain heeft volgens de Times daarentegen een „partijdige campagne” gevoerd „waarin zelfs racistische tendensen waren te bespeuren.”
De keuze van Alaska’s gouverneur Sarah Palin als zijn vicepresidentskandidate was volgens de Times „het ultieme bewijs van McCains politieke opportunisme en falend oordeelsvermogen.” De krant noemt Palin „duidelijk ongeschikt” voor de functie. Het zal de verkiezingen niet beslissen, maar Obama heeft tot nu toe de steun gekregen van 127 kranten tegen 49 kranten die hun voorkeur uitspraken voor John McCain. Hebben dergelijke aanbevelingen veel invloed? „Ik denk het niet, maar de kranten lichten hun voorkeur gewoonlijk wel uitgebreid toe en dat kan misschien voor sommige lezers een extra stimulans zijn om iets gefundeerder op de ene of op de andere kandidaat te stemmen”, meent Thomas Mann.