Binnenland

Nederland blijft aandringen op vrijlating Hu Jia

De Nederlandse regering blijft zich sterk maken voor de vrijlating van de Chinese dissident Hu Jia en andere mensenrechtenactivisten.

ANP
23 October 2008 16:26Gewijzigd op 14 November 2020 06:36
De Nederlandse regering blijft zich sterk maken voor de vrijlating van de Chinese dissident Hu Jia en andere mensenrechtenactivisten. Foto EPA
De Nederlandse regering blijft zich sterk maken voor de vrijlating van de Chinese dissident Hu Jia en andere mensenrechtenactivisten. Foto EPA

Dat beloofde minster van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen donderdagavond (lokale tijd) in Peking, waar hij samen met premier Balkenende en minister Gerda Verburg (Landbouw) verblijft in het kader van een officieel bezoek aan China.Eerder op de dag besloot het Europees Parlement de veroordeelde Chinese activist Hu Jia de prestigieuze Sacharov-prijs voor mensenrechtenactivisten toe te kennen. „Ik heb zelf meerdere keren aangedrongen op de vrijlating van Hu Jia bij mijn Chinese ambtgenoot", zei Verhagen in een eerste reactie. „En daar blijf ik me voor inzetten. Het is van belang dat hij vrijkomt".

Op de eerste dag van hun bezoek spraken de Nederlandse ministers in Peking met zowel de Chinese premier Wen Jiabao als president Hu Jintao. In beide gesprekken kwam de problematische mensenrechtensituatie in China uitgebreid aan bod, verzekerde Balkenende op een persconferentie tegen Nederlandse en Chinese journalisten. De beslissing van het Europarlement de prijs aan Hu Jia toe te kennen was op dat moment nog niet bekend.

„Ik heb tegen Wen Jiabao gezegd dat het van belang is dat mensen zich kunnen uitlaten over maatschappelijke problemen zoals bijvoorbeeld aids en milieuproblematiek", zei Balkenende, verwijzend naar twee onderwerpen waar Hu Jia zich als activist mee heeft beziggehouden. Het besluit van het Europees Parlement noemde Balkenende „een onderstreping van dat belang".

De premier zei niet te verwachten dat de aandacht voor mensenrechten schade zou berokkenen aan de relatie tussen China en Nederland. „Wij hebben een constructieve dialoog. Ook de Chinese premier heeft ons verzekerd dat hij met ons in gesprek wil blijven over deze onderwerpen".

Minister Verhagen sprak vandaag met Chinese mensenrechtendeskundigen. Vrijdag zal hij ook enkele mensenrechtenactivisten in China ontmoeten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer