Economie

De Waal en Elverding commissaris bij ING

Lodewijk de Waal en Peter Elverding gaan bij ING aan de slag als commissaris namens de overheid.

Redactie economie
23 October 2008 12:00Gewijzigd op 14 November 2020 06:36

De voormalig FNV-voorzitter en de oud-topman van chemieconcern DSM zullen toezicht houden op de gang van zaken bij ING, dat van de overheid een kapitaalinjectie van 10 miljard euro heeft gekregen.„We hebben gezocht naar twee mensen die onafhankelijk kunnen functioneren”, zei minister Bos van Financiën woensdagavond in de Tweede Kamer. „Het gaat om mensen in wie wij groot vertrouwen hebben, gezien hun opvattingen over ondernemingsbestuur.”

Elverding is momenteel al toezichthouder bij ING, maar zal verdergaan als commissaris namens de staat. De aandeelhouders van ING moeten nog akkoord gaan met de benoemingen. Het tweetal zal genoegen nemen met een bescheiden beloning.

De twee commissarissen namens de staat kunnen belangrijke beslissingen tegenhouden. Ze krijgen geen recht om eigen voorstellen aan ING op te leggen.

Minister Bos wil dat het tweetal het vaste salaris van de ING-top aankaart. De Waal en Elverding zullen mede vormgeven aan een nieuw beloningsbeleid. Daarbij moeten ze rekening houden met de onvrede in de samenleving over exorbitante salarissen in het bedrijfsleven. Bestuursvoorzitter Michel Tilmant van ING ontving in 2007 een vast salaris van 1,3 miljoen euro.

De bestuurders van ING hebben al afstand gedaan van hun bonussen die ze over 2008 zouden ontvangen. Dat gebaar was een van de voorwaarden waaronder Bos het concern een kapitaalinjectie geeft van 10 miljard euro.

Ook de top van Fortis in Nederland en ABN AMRO krijgt dit jaar geen bonussen. Volgens de minister zijn daar geen toeslagen meer uitgekeerd sinds de overheid ingreep om de Nederlandse Fortisonderdelen en ABN AMRO te redden.

Hij weersprak berichten dat Fortis topmanagers een bonus heeft toegezegd om ze te behouden voor het bedrijf. Ook Fortis zelf ontkende dit, nadat de financiële onderneming gisteren eerder had bevestigd dat zulke bonussen zijn toegekend.

Minister Bos benadrukte in de Kamer nogmaals dat banken geen reclame mogen maken met de Nederlandse garantieregeling voor spaartegoeden. Hij onderzoekt of dit desondanks gebeurt en zal in dat geval ingrijpen. Het garantiestelsel zorgt ervoor dat spaarders tot 100.000 euro per rekening terugkrijgen als een bank omvalt. De garantie geldt voor banken die onder toezicht staan van De Nederlandsche Bank (DNB).

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer