Binnenland

Moslimradicaal zet Nederlandse tak op

De Belgische moslimradicaal Dyab Abou Jahjah is begonnen met het opzetten van een Nederlandse afdeling van zijn Arabisch-Europese Liga (AEL). Het CDA in de Tweede Kamer bepleit een verbod op dit soort organisaties.

Binnenlandredactie
18 November 2002 09:23Gewijzigd op 13 November 2020 23:57

De organisatie van Jahjah, de AEL, is sinds twee jaar actief in België. Twee maanden geleden kondigde de liga aan een afdeling in Nederland te beginnen. Er zijn nu concrete plannen. In februari zal „ergens in Nederland” een congres worden gehouden. Volgende maand zullen Nederlandse leden naar Antwerpen komen om de organisatiestructuur te bespreken.

De organisatie zegt dat zich via de website zo’n vijftig leden uit Nederland hebben gemeld. „Dat aantal neemt dagelijks toe”, aldus een woordvoerder. Het gaat in grote meerderheid om Marokkanen „maar er zitten ook enkele autochtone Nederlanders tussen.”

Abou Jahjah, een 31-jarige Libanees die vroeger lid was van de terreurbeweging Hezbollah, is onder moslims in Antwerpen een populaire activist. Zijn beweging wordt gekenmerkt door antisemitisme, door antidemocratisch gedachtegoed en verzet tegen integratie. Leden van de liga waren betrokken bij gewelddadige incidenten, die vervolgens door de leiding werden vergoelijkt.

In april organiseerde de liga een pro-Palestijnse demonstratie in Antwerpen, die uit de hand liep. Betogers wilden na afloop van de demonstratie de „diamantwijk” in, het hart van Joods Antwerpen. De politie kon dat ternauwernood voorkomen.

Het CDA in de Tweede Kamer is verontrust over de plannen van Abou Jahjah en vindt dat het kabinet haast moet maken met het instellen van een verbod op organisaties die banden hebben met fundamentalistische terreurgroepen. „Door onze softe aanpak fungeren wij als het putje waar al het tuig in Europa naartoe stroomt”, aldus kamerlid Eurlings.

De AEL overweegt in Nederland scholen of een politieke partij op te zetten. De liga heeft in België geen van beide. De organisatie wil in ons land profiteren van de gelijkberechtiging van openbaar en bijzonder onderwijs. Daardoor kunnen moslimscholen worden opgericht die door de overheid worden betaald.

In Antwerpen geldt momenteel een demonstratieverbod voor de beweging van Jahjah. Dat is ingesteld om te voorkomen dat de gemoederen door de spanningen in het Midden-Oosten verder worden verhit en zo de Joodse en de Arabische gemeenschap in de stad tegen elkaar worden opgezet.

Sinds vrijdag is de AEL in de Scheldestad begonnen met ”burgerpatrouilles” om de politie te controleren. Die wil de straatcriminaliteit harder aanpakken, maar de AEL vreest discriminatie van jonge Marokkanen.

Tegen Abou Jahjah loopt een onderzoek naar zijn verleden. Dat is ingesteld door de Belgische minister van Justitie, Verwilghen, na beschuldigingen door Filip Dewinter van het Vlaams Blok. Hij heeft de media documenten getoond waaruit blijkt dat Jahjah deel uitmaakte van de terreurorganisatie Hezbollah. Jahjah loopt het risico zijn Belgische nationaliteit kwijt te raken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer