„Gelovigen zijn socialer omdat God hen ziet”
Het geloof in God stimuleert mensen om behulpzaam, eerlijk en vrijgevig te zijn - maar alleen onder bepaalde psychologische omstandigheden. Tot die conclusie komen de psychologen Ara Norenzayan en Azim Shariff van de universiteit van British Columbia in Canada.
Norenzayan en zijn assistent Shariff publiceren hun bevindingen in het oktobernummer van het tijdschrift Science. Ze deden dertig jaar lang wetenschappelijk onderzoek naar de oorsprong en ontwikkeling van geloof.De onderzoekers komen tot de conclusie dat mensen met een religieuze achtergrond weliswaar socialer gedrag vertonen dan anderen, maar dat dit alleen opgaat als aan twee voorwaarden wordt voldaan: het bewuste gedrag bevordert hun goede naam én ze zijn er kort ervoor aan herinnerd dat er „een moreel betrokken godheid” is.
Voor christenen betekent dit volgens Norenzayan dat de wekelijkse preek, het dagelijkse gebed of het regelmatig Bijbellezen belangrijke momenten zijn waarop zij beseffen dat God hen ziet. „Religieuze omstandigheden zijn belangrijker dan religieuze aanleg als het gaat om sociaal gedrag.”
Norenzayan omschrijft zichzelf als een agnost en seculiere humanist die „culturele banden” heeft met de Armeense Apostolische Kerk. Desondanks stelt hij vast dat religie zo’n grote invloed op de samenleving heeft dat de wetenschap het zich in de 21e eeuw niet langer kan veroorloven religie als fenomeen te negeren.
Directeur Michael Wilkinson van het Religion in Canada Institute aan de Trinity Western University noemt op de nieuwssite canadianchristianity.com het onderzoek van Norenzayan belangrijk, omdat „het laat zien dat religie een positieve bijdrage levert aan het sociale leven, terwijl veel academies die geen onderzoek op dit terrein verrichten religie veelal beschouwen als traditioneel en reactionair.”
Wel noemt hij Norenzayans conclusie dat religieuze personen slechts moreel gedrag vertonen omdat ze denken dat iemand anders -mens of God- hen ziet, aanvechtbaar.