Verdachte heling pleit vader vrij
De 23-jarige hoofdverdachte in de helingzaak van vijf 17e-eeuwse schilderijen die uit het Frans Hals Museum in Haarlem werden gestolen, heeft zijn vader vrijgepleit.
Volgens de man heeft zijn 54-jarige vader niets met de zaak van doen. De zoon zei dat tegen de politie, meldt zijn advocaat Mark Teurlings vrijdag.In september werden drie mannen uit Den Bosch en later nog een vierde verdachte uit Boxtel aangehouden voor hun betrokkenheid bij de verkoop van de vijf werken met een totale waarde van ongeveer 3 miljoen euro. Engelse infiltranten kochten de doeken van de verdachten.
Genummerde bankbiljetten die de politie heeft betaald bij de pseudokoop zijn in het huis van vader Hans van M. in Den Bosch teruggevonden. Zoon Rob van M. verklaarde echter tegen de politie dat hij het geld bij hem in bewaring had gegeven. Vader Hans van M. wist niet waar het geld vandaan kwam, aldus het verhaal van zijn zoon. De 23-jarige verklaarde verder dat hij ook de eigenaar is van de oude wapens en softdrugs die bij de inval op het erf van zijn vader in Den Bosch zijn gevonden.
Advocaat Bram Moszkowicz is globaal op de hoogte van de ontlastende verklaring over zijn cliënt Hans van M. Hij zal de rechter maandag vragen om opheffing van diens voorlopige hechtenis, kondigde hij vrijdag aan. Volgens Moszkowicz heeft justitie geen zaak tegen de 54-jarige Bosschenaar.
Ook de bekende advocaat Arthur van der Biezen is verdachte in deze zaak. De raadsman was volgens justitie mogelijk betrokken bij de levering van gestolen schilderijen. Van der Biezen werd niet gearresteerd.