Koninklijk Huis

Koningin ontvangt president Ghana

Staatsbezoeken zijn er om de banden tussen landen aan te halen. Komende week gebeurt dat tussen Nederland en het Afrikaanse Ghana. Op uitnodiging van koningin Beatrix brengt president Kufuor samen met zijn vrouw een bezoek aan Nederland.

W. G. Hulsman
17 October 2008 14:12Gewijzigd op 14 November 2020 06:34
Koningin Beatrix ontvangt dinsdag de Ghanese president Kufuor voor een driedaags staatsbezoek. De koningin heeft zelf nooit een staatsbezoek aan Ghana gebracht, maar prins Willem Alexander en prinses Máxima deden het land in 2002 wel aan voor een officiël
Koningin Beatrix ontvangt dinsdag de Ghanese president Kufuor voor een driedaags staatsbezoek. De koningin heeft zelf nooit een staatsbezoek aan Ghana gebracht, maar prins Willem Alexander en prinses Máxima deden het land in 2002 wel aan voor een officiël

De president kreeg dit jaar een reeks uitnodigingen voor staatsbezoeken. Hij koos er een paar uit, omdat zijn agenda het niet toeliet nog vaker in het buitenland te zijn. In augustus bezocht Kufuor Duitsland en in september de Verenigde Staten. Nederland is het laatste land dat hij aandoet.De president arriveert dinsdag. Hij wordt dan ceremonieel ontvangen op Paleis Noordeinde en brengt een bezoek aan premier Balkenende en aan de Eerste Kamer. Kufuor zal, zoals de traditie voorschrijft, ook een krans leggen bij het nationaal monument op de Dam in Amsterdam. Dat is op woensdag. Hij is dan de gast van burgemeester Cohen. Tevens staat een ontmoeting met Nederlandse zakenlui op het programma. ’s Avonds bezoekt de president leden van de grote Ghanese gemeenschap in Nederland. Donderdag is het staatshoofd bij het waterbedrijf Evides in Spijkenisse.

Koningin Beatrix bewijst het Ghanese staatshoofd eer met de uitnodiging. President Kufuor wordt algemeen gezien als een voorbeeldfiguur voor het Afrikaanse continent. Door zijn democratische opstelling heeft hij Ghana vooruitgeholpen: er is rust in het land, de verschillende bevolkingsgroepen leven er goed samen en de economie van Ghana doet het relatief goed. Dat zal koningin Beatrix zeker laten doorklinken in haar tafelrede tijdens het staatsbanket.

De banden tussen Ghana en Nederland zijn al oud. In 1637 veroverde Johan Maurits van Nassau-Siegen in het Afrikaanse land het vrijwel onneembare fort Elmina op de Portugezen. Het fort was samen met dat van Accra -nu de hoofdstad van Ghana- bijna twee eeuwen lang het centrum voor de slavenhandel van de West-Indische Compagnie (WIC). In dat opzicht ligt er een schaduw over de relatie tussen de twee landen. President Kufuor is echter een man die daaroverheen kan kijken.

Tegenwoordig is de band met Elmina ronduit goed te noemen. Zo heeft Gouda een stedenband met de Ghanese stad.

Ook vanuit Nederlandse kerken zijn er nauwe contacten met Ghana. Zo is het deputaatschap Bijbelverspreiding van de Gereformeerde Gemeenten -en in het bijzonder een commissie uit Dordrecht- actief met Bijbelcursussen en conferenties. „De honger naar het Woord is er erg groot”, zei een van de betrokkenen enkele jaren geleden in deze krant. Met steun van de Gereformeerde Bijbelstichting worden vele duizenden Bijbels in het land verspreid. Ook de Schotse uitgever van onder meer puriteinse geschriften, The Banner of Truth, heeft een grote afzetmarkt in het Midden-Afrikaanse land.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer