Oppositie erkent winst Alijev niet
De belangrijkste oppositiepartijen in Azerbeidzjan hebben donderdag gezegd dat zij de uitslagen van de woensdag gehouden presidentsverkiezingen niet erkennen. De autoritair regerende Ilham Alijev is voor een nieuwe termijn als president gekozen.
De regeringspartij van het staatshoofd riep hem woensdagavond tot winnaar van de presidentsverkiezingen uit.„Wij, de echte democratische krachten van Azerbeidzjan, moeten gezamenlijk optreden”, aldus Ali Keremli, leider van de partij Volksfront. „We bezinnen ons op een plan van aanpak.”
De belangrijkste oppositiepartijen boycotten de verkiezingen, omdat die een farce zouden zijn. De oppositie kreeg nauwelijks aandacht in de staatsmedia. Ook werd een aantal journalisten gearresteerd.
De Russische president Dmitri Medvedev heeft donderdag zijn ambtsgenoot telefonisch gefeliciteerd met diens herverkiezing. Daarnaast hebben beide staatshoofden gepraat over intensievere samenwerking, zo maakte het Kremlin bekend.
Azerbeidzjan krijgt steeds meer invloed in de regio door zijn energiebronnen. Zo lopen er twee olie- en gaspijpleidingen vanaf Bakoe naar Europa, die van groot geopolitiek belang zijn. De pijpleidingen worden als alternatieve energiebronnen voor Europa beschouwd, dat niet alleen van Rusland afhankelijk wil zijn.
De vijf grootste oppositiepartijen beschuldigen het Westen ervan het gebrek aan democratie door de vingers te zien omdat het de Azerbeidzjaanse energiebronnen nodig heeft. Zowel de Verenigde Staten als Rusland proberen invloed te verwerven in het land. De Russische president Dimitri Medvedev belde Alijev al om hem te feliciteren met zijn overwinning voordat de uitslag definitief was vastgesteld.
Hoewel dit de vijfde presidentsverkiezingen waren in Azerbeidzjan sinds de Sovjet-Unie in 1991 uiteenviel, wordt vaak gezegd dat het land meer lijkt op een vorstendom dan op een democratie. De huidige president is de zoon van Geidar Alijev, die in de Sovjetperiode al partijleider was en van 1993 tot 2003 president.
Alijevs aanhangers lieten hun plezier niet bederven en reden luid toeterend met vlaggen en portretten van Alijev rond door de straten van Bakoe. De sfeer was daarmee heel anders dan bij de presidentsverkiezingen van 2003, toen er na afloop geweld uitbrak.
De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), die ruim 400 waarnemers had gestuurd, maakte tijdens de verkiezingscampagne al melding van onregelmatigheden. Zo zouden studenten en ambtenaren zijn gedwongen bijeenkomsten ter ondersteuning van Alijev bij te wonen.