Portaal en Poelwijck slechtste verhuurders
Woningstichting Portaal in Leiden en Poelwijck Sweers in Amsterdam zijn de slechtste verhuurders van Nederland. De verhuurders hebben geen overleg met hun klanten, het onderhoud is slecht en huurders moeten te veel betalen, zo blijkt uit de jaarlijkse verkiezing van de slechtste verhuurders door de Nederlandse Woonbond.
Woningstichting Portaal heeft de dubieuze eer als slechtste woningcorporatie uit de bus te komen. Dit geldt overigens alleen voor het complex Condorhorst in Leiden. Als hier al onderhoud wordt uitgevoerd, gaat het om lap- en plakwerk, aldus de Woonbond. De corporatie is slecht bereikbaar, klachten van huurders raken zoek en er wordt niet naar de bewoners geluisterd.
Poelwijck Sweers in Amsterdam maakt het nog bonter in de categorie particuliere verhuurders. Iedereen betaalt hier ten minste de wettelijk maximale huur, er is geen sprake van overleg en de kantonrechter stelt protesterende huurders bijna altijd in het gelijk. De meeste huurders weten niet eens wie de eigenaar van de woningen is, omdat die zich verschuilt achter „een wirwar van namen en postbusconstructies", aldus de Woonbond.
Portaal Leiden reageert teleurgesteld op de verkiezing. De woningstichting erkent veel panden te bezitten met achterstallig onderhoud. Portaal is begin dit jaar gefuseerd en heeft nu geld voor onderhoud, maar het is onmogelijk om het achterstallig werk binnen een jaar weg te werken. Poelwijck Sweers was niet bereikbaar voor commentaar.
Als beste verhuurders zijn Stienstra Beleggingen uit Heerlen en Kombinatie '86 uit Zeist gekozen. Kombinatie '86 is volgens de Woonbond een „prachtige verhuurder", die drugs- en criminaliteitsproblemen aanpakt en huurders inspraak geeft. Stienstra werd in 1996 nog slechtste verhuurder van het jaar, maar heeft sindsdien het roer volledig omgegooid. Voor het derde jaar op rij krijgt het bedrijf het predikaat “beste particuliere verhuurder”.
Verouderingsaftrek
De Tweede Kamer gaat akkoord met de afschaffing van de verouderingsaftrek voor huurwoningen als daar tegenoverstaat dat de verplichtingen voor verhuurders om gebreken aan te pakken worden verscherpt. Staatssecretaris Remkes (Volkshuisvesting) kan zich daarin wel vinden, zei hij gisteren tijdens een overleg.
Remkes wil af van de verouderingsaftrek, die inhoudt dat huurders minder hoeven te betalen naarmate hun woning ouder is. De Kamer had hierover nogal wat bedenkingen, omdat dit zou kunnen leiden tot verloedering van oude huurwoningen. Met een motie van D66-kamerlid Van 't Riet is dat gevaar bezworen, meent een meerderheid. Door de zogenoemde gebrekeregeling aan te scherpen, zullen de verhuurders eerder geneigd zijn de kwaliteit van hun woningen op peil te houden.