Consument

Slapen op Poolse kozijnen

Aziatisch drijfhout, vloerdelen uit Brazilië, oude wagonplanken: ze zijn uitermate geschikt voor trendy meubels. „Het is allemaal gebruikt hout, voor onze meubels hoeft er geen boom extra gekapt te worden”, zegt Ton van Oudenallen. Samen met zijn twee broers is hij eigenaar van RestyleXL, een bedrijf in sloophouten meubels.

Corné van der Horst
10 October 2008 13:55Gewijzigd op 14 November 2020 06:31
Kast van tweedehands hout. Foto RestyleXL
Kast van tweedehands hout. Foto RestyleXL

Ontwerper Piet Hein Eek maakte bijna twintig jaar geleden de eerste kast van oud, gebruikt hout. Op dit moment zijn sloophouten meubels een trend op woongebied. Geïnspireerd door bladen als VT Wonen, Ariadne at Home en 101 Woonideeën schaft menigeen een nieuwe tafel aan van tweedehands hout.Die trend is nog niet over zijn hoogtepunt heen, denkt Van Oudenallen. „Dit jaar begint het bij ons echt druk te worden. Sinds januari hebben we drie meubelmakers in dienst genomen om het werk aan te kunnen.” Bij RestyleXL werken nu zeven mensen, inclusief de drie broers.

Het bedrijf in Oudewater, vlak bij Woerden, gebruikt voor de eigen productie alleen Europees sloophout. Meubels uit andere werelddelen, zoals Zuid-Amerikaanse kasten van koloniaal teakhout, worden kant-en-klaar vanuit Brazilië geïmporteerd. De belangstelling hiervoor is zo groot, dat in de showroom van RestyleXL alleen nog een paar verkochte exemplaren staan.

De belangrijkste leveranciers van het afgedankte hout zijn handelaren en sloopbedrijven. Een enkele keer komt het rechtstreeks van een particulier. „Iemand uit Friesland kwam een keer langs met een stuk aangespoeld drijfhout. Een deel van de oude Zuiderzeewering. Had hij op het strand gevonden na een storm. We hebben er een mooie lamp van gemaakt.” Die staat nu op de site te koop voor 130 euro, „exclusief kap.”

Het zijn de verhalen achter de meubels waar de klant van houdt. Wat te denken van een tafel gemaakt van het hout van de koninklijke manege in Den Haag? Of een bed dat is vervaardigd uit een bonte mengeling van Poolse kozijnen? „De geschiedenis van het hout, die wil de koper weten”, zegt Van Oudenallen. „Het is natuurlijk niet altijd precies te zeggen waar het hout vandaan komt. Maar meestal is wel bekend of het gaat om wagonplanken of delen van een gesloopt kerkje.”

Dankzij het wisselende aanbod van sloophout is ieder meubelstuk uniek. „We kijken samen met de klant naar het hout dat op dat moment beschikbaar is. Aan de hand daarvan bepalen we het ontwerp”, zegt Van Oudenallen. „Er werkt hier niemand die is opgeleid als meubelontwerper. Toch komen de meest creatieve ideeën naar boven als we bezig zijn.”

Het enige hout dat altijd op voorraad is, is steigerhout, dat om die reden wellicht ook het populairst is. „Sinds vorig jaar gaat het vooral erg goed met de loungesets voor in de tuin. Dat kan een bank zijn met een tafel of alleen een paar fauteuils, afhankelijk van de wens van de klant.” Een kussenfabriek in de buurt maakt er eventueel weerbestendige kussens bij.

Omdat de inkoopprijs van het gebruikte hout per keer verschilt, is een meubelstuk niet altijd even duur. „Sommige klanten denken dat de meubels bijna gratis zijn omdat we met oude troep werken”, zegt Van Oudenallen. „Dat is helaas niet het geval. Er zit veel tijd in het voorbehandelen van de planken: spijkervrij maken, grond en cement verwijderen en schuren. Toch kun je niet zeggen dat 850 euro te veel is voor een handgemaakte tafel van 1 bij 2,5 meter. Hij is wel uniek.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer