Politiek

PvdA overstag in Iraakse asielkwestie

De PvdA is donderdagavond toch akkoord gegaan met het kabinetsbesluit om vluchtelingen uit Irak niet langer als groep te beschermen. Tweede Kamerlid Spekman van de coalitiefractie had eerder op de dag gedreigd zijn partijgenoot, staatssecretaris Albayrak van Justitie, niet te steunen.

ANP
10 October 2008 07:53Gewijzigd op 14 November 2020 06:31
DEN HAAG – De PvdA is donderdagavond toch akkoord gegaan met het kabinetsbesluit om vluchtelingen uit Irak niet langer als groep te beschermen. Tweede Kamerlid Spekman van de coalitiefractie had eerder op de dag gedreigd zijn partijgenoot, staatssecretari
DEN HAAG – De PvdA is donderdagavond toch akkoord gegaan met het kabinetsbesluit om vluchtelingen uit Irak niet langer als groep te beschermen. Tweede Kamerlid Spekman van de coalitiefractie had eerder op de dag gedreigd zijn partijgenoot, staatssecretari

Hij stelde toen onder meer dat de situatie in Irak nog te onveilig is om asielzoekers terug te sturen naar hun vaderland. Ook de ChristenUnie twijfelde aanvankelijk nog, maar die coalitiegenoot steunde uiteindelijk ook het besluit van het kabinet. Partijen als de VVD, PVV en SGP waren al akkoord.Een en ander betekent dat asielzoekers uit Centraal– en Zuid–Irak niet meer automatisch een tijdelijke verblijfsvergunning krijgen als ze in Nederland aankloppen. De asielaanvragen van de vijfduizend Iraakse vluchtelingen die hier al zijn, worden opnieuw beoordeeld. Dat kan ertoe leiden dat mensen hier mogen blijven of al dan niet gedwongen worden uitgezet.

Het is volgens Albayrak niet zo dat nu alle Irakezen het land worden uitgezet. „De kans op bescherming blijft", benadrukte ze donderdagavond in het debat met de Kamer.

De SP, GroenLinks, D66 en de Partij voor de Dieren drongen erop aan het speciale beschermingsbeleid voor Irakezen te handhaven. SP’er De Wit noemde het kabinetsbesluit „onverantwoord". Sommige minderheden, onder wie christenen en joden, krijgen hier overigens nog wel extra bescherming.

PvdA’er Spekman gaf na afloop van de stemming aan dat hij zich heeft laten overtuigen door Albayrak. „Ik ben superkritisch. Ik vind het lastig. Maar het doorslaggevende argument is dat de staatssecretaris zegt dat de meeste asielzoekers niet rechtstreeks uit Irak komen, maar eerst zijn gevlucht naar omringende landen als Syrië en Jordanië en van daaruit naar Nederland komen", zei Spekman.

VluchtelingenWerk Nederland reageerde teleurgesteld op het besluit de extra bescherming voor Irakezen te staken. „Daarmee laat Nederland Irakezen in de steek", stelde directeur Edwin Huizing in een reactie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer