Timmermans erkent onzekerheid EU-verdrag
Staatssecretaris Timmermans (Europese Zaken) erkende donderdag de grote onzekerheid over de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon doordat Ierland het heeft verworpen. Tijdens een overleg in de Tweede Kamer zei hij dat in december duidelijk moet worden óf er een ratificatie komt van de Ieren en zo ja, hoe en wanneer dat gaat gebeuren.
Om het Verdrag van Lissabon in werking te laten treden, moeten alle 27 EU-lidstaten het ratificeren, zo hebben de regeringsleiders in december 2007 afgesproken. De bedoeling was dat alle landen binnen een jaar zouden ratificeren, zodat het verdrag op 1 januari 2009 geldig zou worden.Dat lukt nu niet en de kans is zeer groot dat de verkiezingen voor een nieuw Europees Parlement op 4 juni volgens de regels van het oude Verdrag van Nice plaatshebben. Dat is ook het geval bij de daarop volgende vorming van een nieuwe Europese Commissie.
Timmermans vindt dat jammer, omdat ’Nice’ dwingender is bij de samenstelling van de commissie, doordat er minder politieke onderhandelingsruimte is. Zo wordt gestreefd naar één commissaris per lidstaat en maakt Lissabon dat mogelijk en Nice niet, aldus de staatssecretaris.
Hij noemt het in theorie mogelijk dat er voor een nieuwe Europese Commissie een overbruggingsperiode komt van enkele maanden, als duidelijk is dat het Verdrag van Lissabon wel per 1 januari 2010 kan ingaan.
De Ieren zullen in december opheldering geven over de situatie na het voor de EU negatief uitgepakte referendum onder de bevolking. Ierland was het enige land dat een referendum hield. Timmermans vindt dat er geen druk op of bemoeienis met de Ieren moet zijn, omdat dit juist averechts kan uitpakken.
Ook Duitsland, Polen en Tsjechië moeten nog ratificeren. Polen en Tsjechië zitten al in een ver stadium, maar zijn evenmin warme voorstanders van Lissabon.