Filevrije dag leidt tot kortere spits
De Nationale Filevrije dag heeft in de ochtendspits tot kortere files geleid. De ochtendspits was vooral anders samengesteld.
Dat blijkt uit donderdagochtend gepresenteerde gegevens van Rijkswaterstaat en onderzoeksinstituut TNO. Veel weggebruikers blijken vroeger op pad te zijn gegaan. Anderen gingen juist later op weg, waardoor de intensiteit van de spits naar de randen is verschoven. Tussen 7.00 uur en 7.30 uur was het juist rustiger op de weg.ANWB, NS en Rabobank organiseerden de Nationale Filevrije dag, met het doel weggebruikers bewust te maken van hun mobiliteitsgedrag. In totaal registreerden meer dan 90.000 weggebruikers zich via de site van de ANWB als deelnemer. Het streefgetal lag op 80.000.
Om 9.00 uur stond er op de snelwegen in totaal 213 kilometer aan files, iets minder dan de 260 kilometer van vorige week donderdag. Rijkswaterstaat en TNO publiceerden vanochtend tegenstrijdige cijfers over het aantal files. Volgens Rijkswaterstaat stonden er 45 files, volgens TNO 39. Het verschil hangt samen met een verschil in definities.
Over het algemeen konden weggebruikers iets vlotter doorrijden dan gemiddeld. De gemiddelde snelheid lag 11 procent hoger dan normaal: 60 km/uur tegen 54 km/uur, aldus TNO. Volgens de VerkeersInformatieDienst (VID) lag de filedruk (de lengte van de file vermenigvuldigd met het aantal minuten dat de file er staat) nipt hoger dan op andere dagen in oktober.
De ochtendspits had te kampen met een aantal moeilijkheden. Uitgelopen wegwerkzaamheden op de A12 bij Veenendaal leverden een file van 12 kilometer op. Bij De Meern ontstond donderdagochtend 20 kilometer file, die rond het middaguur nog niet was opgelost. De laagstaande zon speelde het verkeer parten. De inzet van extra treinen door de NS op het traject Ede/Wageningen-Amsterdam-Schiphol werd tenietgedaan door een wisselstoring. „De extra treinen rijden wel op dat traject, maar de treinen die er normaal rijden, worden omgeleid”, lieten de NS weten.
De ANWB reageert enthousiast op de eerste resultaten van de File Vrije dag. ANWB-directeur Van Woerkom kon vanochtend echter nog niet zeggen of het initiatief volgend jaar een vervolg krijgt.
TNO analyseert donderdag de gegevens om de drukte op de wegen af te zetten tegen de gebruikelijke verkeersellende. Op basis van informatie van KPN, Rabobank en TNO zelf concludeerde het instituut dat mensen in de ochtenduren veel meer vanuit huis werkten dan gebruikelijk. Het aantal zogenoemde telewerkers lag ruim 150 procent hoger dan normaal.