Binnenland

Onrust rond festival Gorinchem

Een aantal kerken in Gorinchem heeft moeite met het theaterevenement ”De vloek van de Duveltjesgracht”, dat komend weekeinde wordt opgevoerd. Ze zijn vooral bezorgd over de vloek die over de stad wordt uitgesproken. „Een storm in een glas water”, vindt Roy Grünewald, die het theaterstuk heeft geschreven.

Van onze correspondent
9 October 2008 09:13Gewijzigd op 14 November 2020 06:31

De afgelopen maand liepen er regelmatig vreemd uitgedoste figuren door de binnenstad. Dit weekend volgt de apotheose van het theaterevenement. Op het terrein buiten de Waterpoort, langs de Merwede, wordt een middeleeuws festival met muziek en dans gehouden. Het hoogtepunt is vrijdag en zaterdag, de zondag is bestemd voor de afterparty.Volgens Grünewald is het evenement gebaseerd op een oude legende. „De Duveltjesgracht is een geheimzinnig watertje bij de Vestingwal. Daar zou ooit een kasteel hebben gestaan. Heer Hugo ging op Kruistocht, vrouwe Aleid bleef achter en werd verleid door de duivel in de gedaante van een muzikant. Ze gaf zich over aan wilde bacchanalen.”

Nadat hongerige onderdanen haar hulp inriepen, liet ze de woordvoerder doden. Uiteindelijk kwam haar man terug, die haar vervloekte. Daarop verdween het kasteel in de diepte van de gracht.

Grünewald: „In het stuk vertellen we dat er een vloek rust op de stad. Let wel: die wordt niet uitgesproken. Tijdens onze opvoering wordt die vloek ongedaan gemaakt. Reden om feest te vieren.”

Stichting Ontmoeting Interkerkelijk Platform, een samenwerkingsverband van Gorkumse kerken, zegt in eerste instantie geschokt te zijn geweest door berichten over het evenement. Voorzitter J. L. Hamstra: „We schrokken van koppen in de krant als ”Duivels vermaak” en ”Satan zal in Gorinchem verschijnen”. Ook zou er sprake zijn van het uitspreken van een vervloeking. Uiteindelijk bleek het om een legende te gaan en was er van een vloek over Gorinchem geen sprake. Dit stelde ons enigszins gerust.”

Hamstra zegt dat de kerken wel vragen willen stellen. „We volgen het op de voet en hebben onze zorgen erover. Een overspannen reactie is echter niet goed.”

M. van der Baan, scriba van de algemene kerkenraad van de hervormde gemeente, is allerminst gelukkig met de gang van zaken. „Grünewald is heel creatief. Doorgaans is het leuk wat hij doet. Maar dit gaat te ver. Een vloek uitspreken, dat grijpt diep in. Het wordt in de Bijbel verboden. Het was niet onze bedoeling de publiciteit te zoeken, maar we wilden weten wat er ging gebeuren.”

Van der Baan heeft zijn bezwaren aan de organisatoren kenbaar gemaakt, maar zal geen verdere actie ondernemen.

Andere kerkgenootschappen zagen er weinig heil in om te reageren. „Hier hoeven we ons toch niet druk om te maken”, vindt ds. M. Hogenbirk, predikant van de christelijke gereformeerde kerk. „Dit is niet meer dan een volksfeest. Zouden we mensen tot Jezus brengen door actie te voeren? Ik maak me drukker om een feest als Halloween. Of om glaasje draaien.”

De plaatselijke gereformeerde gemeente is amper van het evenement op de hoogte. In de kerkenraad is er niet over gesproken. Ds. Blok: „Het is duidelijk dat wij hier geen goed woord voor over hebben. Het is maar het beste ons hier afzijdig van te houden.”

De Evangelische Rafaël gemeenschap uit Giessenburg -„maar erg georiënteerd op Gorinchem”- zit nogal met de kwestie in haar maag. Een reactie van een gemeentelid in het kerkblad werd met een paar vervelende opmerkingen in de brievenbus van de organisatoren gedeponeerd. „Dat was niet van ons afkomstig”, laat voorganger A. van Oudheusden weten.

Ook is hij niet gelukkig met verhalen in de plaatselijke pers dat leden van zijn gemeente vanavond op de vestingwallen een bidstond houden om het theaterstuk tegengas te bieden. „Officieel is er voor vanavond niets georganiseerd. Ik zie acties tegen dat stuk niet zo zitten. Het is onze roeping om het Evangelie van Jezus Christus te verkondigen. Niet om vanuit een loopgraaf te roepen dat we ergens op tegen zijn.”

M. J. Molengraaf, fractievoorzitter van de ChristenUnie/SGP-fractie, zegt vooralsnog geen stappen te ondernemen. „We hebben het er als fractie nog niet over gehad. We proberen het op een goede manier af te wegen. Of er uiteindelijk vragen over gesteld worden, is nog niet te zeggen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer