Buitenland

Duits kernafvaltransport bereikt eindbestemming

Het tot nu toe grootste transport van radioactief afval van Frankrijk naar Duitsland is donderdag aangekomen op zijn eindbestemming, een opslagplaats in Gorleben. De laatste etappe van het transport verliep zonder noemenswaardige incidenten. Betogers, die op ruime afstand werden gehouden, onthaalden de colonne vrachtwagens op een luid fluitconcert toen hij Gorleben binnenreed.

AP
14 November 2002 15:49Gewijzigd op 13 November 2020 23:56

Het transport van 1.320 ton afval in twaalf containers werd op meerdere punten tussen de Franse grens en Dannenberg, waar de stalen containers met het in gesmolten glas vervatte afval werden overgeladen in vrachtwagens, opgehouden door demonstranten en liep grote vertraging op. De meeste protestacties werden echter door de massaal aanwezige politie in de kiem gesmoord.

Voor de beveiliging van het transport zijn 16.700 politieagenten ingezet. Zij hebben in totaal 950 demonstranten opgepakt, van wie 67 strafrechtelijk worden vervolgd. De politie en de demonstranten raakten enkele keren slaags. Daarbij raakten tachtig betogers gewond en 38 politiewagens beschadigd. Twee keer moest de politie demonstranten losmaken die zichzelf aan de rails hadden geketend.

Afgewerkte brandstof van negentien Duitse kerncentrales wordt naar opwerkingsfabrieken in Frankrijk en Groot-Brittannië gestuurd om er splijtstof uit te winnen. Duitsland is contractueel verplicht het radioactieve restafval vervolgens terug te nemen. Volgens veel activisten is zowel het transport als de bovengrondse opslag in een zoutmijn in Gorleben onveilig.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer