Binnenland

Geen vervolging peloton in Uruzgan

De militairen van het peloton dat vorige maand in Uruzgan op non-actief is gesteld, hebben zich niet schuldig gemaakt aan strafbare feiten zoals dienstweigering. Er wordt dan ook geen nader strafrechtelijk onderzoek ingesteld.

ANP
8 October 2008 07:57Gewijzigd op 14 November 2020 06:30
De militairen van het peloton dat vorige maand in Uruzgan op non-actief is gesteld, hebben zich niet schuldig gemaakt aan strafbare feiten zoals dienstweigering. Het peloton gaat vanaf nu weer aan het werk buiten de poort. Foto Hans Stakelbeek
De militairen van het peloton dat vorige maand in Uruzgan op non-actief is gesteld, hebben zich niet schuldig gemaakt aan strafbare feiten zoals dienstweigering. Het peloton gaat vanaf nu weer aan het werk buiten de poort. Foto Hans Stakelbeek

Dat heeft het openbaar ministerie in Arnhem dinsdag bekendgemaakt.De werkzaamheden van de verkenningseenheid werden stilgelegd, omdat er spanningen binnen de groep waren waardoor de activiteiten werden belemmerd. Het heeft volgens een woordvoerder van Defensie te maken met communicatiestoornissen en misverstanden binnen de groep, maar over de precieze toedracht doet Defensie geen mededelingen. Het belangrijkste is dat er geen sprake was van dienstweigering of muiterij, aldus de woordvoerder.

De Koninklijke Marechaussee heeft een oriënterend feitenonderzoek gedaan, waarin onder anderen alle dertig betrokkenen als getuigen zijn gehoord. Het onderzoek was gericht op de gebeurtenissen op Kamp Holland in Uruzgan tussen 20 en 23 september. De informatie werd zoals gebruikelijk overgedragen aan het OM van de rechtbank in Arnhem, die militaire zaken behandelt.

Het peloton gaat vanaf nu weer aan het werk buiten de poort. De afgelopen week was de eenheid al actief op het kamp zelf. Volgens Defensie zal de commandant ter plaatse nog bekijken of andere maatregelen tegen medewerkers nodig zijn.

Minister Van Middelkoop (Defensie) vindt de uitkomst van het OM positief, zei hij dinsdag in een reactie. Het is volgens hem nu aan commandant Matthijssen in Uruzgan om eventueel disciplinaire acties te ondernemen tegen militairen, als de problemen nog niet zijn opgelost. Zelf gaat de minister daar niet over en zegt hij er niets over, „want anders zou dat het gezag van de commandant ondermijnen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer