Rotterdam legt feesten Laurenskerk aan banden
Bij evenementen in de Rotterdamse Laurenskerk mag niet langer onbeperkt herrie worden gemaakt. De gemeente Rotterdam heeft de algemene plaatselijke verordening (APV) op dit punt aangescherpt.
In het statige godshuis, dat in hartje centrum tussen muren van beton nog maar vanaf een enkele plek goed zichtbaar is, worden op zondag nog altijd meerdere erediensten gehouden. „Kerkdiensten hebben het primaat”, zegt directeur Frank Migchielsen van de Stichting Laurenskerk. De stichting beheert en exploiteert het gebouw. De hervormde gemeente heeft jaren geleden de kerk overgedragen aan deze stichting, onder voorwaarde dat de hervormde gemeente kerkdiensten kan blijven houden.Net als op tal van andere plaatsen is de kerkelijke gemeente sinds lang niet meer in staat het gebouw te onderhouden. Dat kan alleen door het voor allerlei doeleinden te verhuren. Daar zorgt de stichting voor. „De fraaiste ambiance voor uw congres, concert, expositie of productpresentatie. Ook voor diners, bedrijfsfeesten, party’s en kick-off”, kopt de website. Maximaal 1500 personen kan het gebouw herbergen.
Volgens omwonenden loopt het soms uit de hand. „Onlangs was er een dansfestijn dat met meer geluid gepaard ging dan wat voor gebruikelijk wordt gehouden en was afgesproken”, zegt Migchielsen. „We hebben daarover de omwonenden per brief onze excuses aangeboden. Een van hen is hiermee naar de plaatselijke pers gestapt.”
„Soms lig ik tot een uur of twee mee te bonken in bed,” aldus iemand die naast de Laurenskerk woont. Beukende beats, nachtelijk gebral van dronken jongeren en fout geparkeerde auto’s, vat een andere omwonende de situatie samen. Regelmatig zorgen evenementen in de Laurenskerk voor overlast voor de omwonenden.
Volgens stichtingsdirecteur Migchielsen zijn het de „notoire klagers” die bij hem aankloppen. „We gaan altijd met hen in gesprek. Vaak zit er meer achter dan de veroorzaakte geluidsoverlast. Steevast krijg ik te horen dat een dansfeest of een party niet in een kerk thuishoort. Ik begrijp dat argument. Maar als we het gebouw niet verhuren, houden ook de erediensten op. En wie wil dat het eeuwenoude gebouw wordt omgebouwd tot studentenkamers?”
De oude APV stond maximaal tien keer per jaar zogenaamde ”verlaatjes” toe. De kerk mag in die gevallen langer open zijn dan normaal en mag dan ook meer geluid produceren. Migchielsen: „Die tien keer paar jaar blijft. Mede door de aangescherpte APV hebben we nu besloten dat een feest of partij niet langer mag duren dan tot 1.00 uur ’s nachts. Ook dat hebben we de omwonenden per brief laten weten.”