Politiek

Koopkracht minima gerepareerd

Het kabinet steekt ruim 400 miljoen euro in de reparatie van de koopkracht voor chronisch zieken, gehandicapten en minima.

Redactie politiek
7 October 2008 10:51Gewijzigd op 14 November 2020 06:30

Dat is de uitkomst van overleg over de buitengewone zorgkosten tussen de fractievoorzitters van de coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie en minister Donner van Sociale Zaken en staatssecretaris Bussemaker (Volksgezondheid).Aanleiding is de aangekondigde bezuiniging op de fiscale compensatieregeling voor buitengewone zorgkosten. De bestaande regeling voor hoge zorgkosten wordt sterk afgeslankt, waardoor vooral chronisch zieken en gehandicapten er licht op achteruit dreigen te gaan. Het kabinet kondigde recent al maatregelen aan om de effecten van de bezuiniging te temperen.

Volgens ingewijden wordt er onder meer geld uitgetrokken voor een hogere zorgtoeslag voor alleenstaanden met een minimuminkomen. Ook gaan tegemoetkomingen waarop chronisch zieken straks recht hebben omhoog. Verder komt er een hogere toeslag voor arbeidsongeschikten.

Chronisch zieken en gehandicapten mochten hun zorgkosten meer dan verdubbelen voor ze die gingen aftrekken. Het kabinet wilde hiervan af, maar laat dit toch deels in stand. Naast de hogere zorgtoeslag, steekt het kabinet ook nog geld in een ruimere ouderenkorting.

Het besluit viel maandagavond letterlijk aan de vooravond van het traditionele najaarsoverleg. Werkgevers- en werknemersorganisatie overlegden dinsdag in Den Haag met het kabinet over lonen, koopkracht en de arbeidsmarkt. Het kabinet ziet graag dat sociale partners afspraken weten te maken over loonmatiging omdat dit goed is voor de economie en de werkgelegenheid.

Het kabinet liet eerder al weten in dat geval bereid te zijn de WW-premie voor werknemers af te schaffen. Omwille van de koopkracht heeft het kabinet al afgezien van een verhoging van de btw. Werknemers hebben hierdoor vanaf volgend jaar enkele tientjes per maand meer te besteden.

Een looneis van zo’n 3,5 procent -licht boven de inflatie- zou voor Donner het maximale zijn. Vakbonden eisten hiertoe de koopkrachtverbetering voor minima.

Behalve over de loonontwikkeling zou er dinsdag ook worden gesproken over verhoging van de arbeidsparticipatie van langdurig werklozen, allochtonen, gehandicapten en ouderen.

Vakcentrale CNV zou verder een voorstel lanceren om werkgevers en werknemers samen verantwoordelijk te maken voor de uitvoering van de eerste zes maanden van de werkloosheidsverzekering, zoals recentelijk voorgesteld door de zogenoemde commissie-Bakker, die onderzoek deed naar de arbeidsparticipatie in Nederland.

Al een maand geleden werden FNV, VNO-NCW en Donner het eens over de beperking van de ontslagvergoeding van topinkomens. Werknemers die meer verdienen dan 75.000 euro per jaar, krijgen bij ontslag maximaal een jaarsalaris mee.

De vakbonden CNV en MHP (middelbaar en hoger personeel) voelden zich gepasseerd omdat de FNV dit deed zonder ruggespraak. Het CNV lijkt nu toch akkoord te willen gaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer