Economie

BNP Paribas: groot door fusies

BNP Paribas, dat voor 14,5 miljard euro de Belgische en Luxemburgse activiteiten van Fortis overneemt, is groot geworden door fusies en overnames. De bank ontstond in 2000 uit de fusie tussen de Franse banken Banque Nationale de Paris (BNP) en Paribas.

ANP
6 October 2008 11:47Gewijzigd op 14 November 2020 06:29
BRUSSEL – De Belgische premier Yves Leterme (m.), minister van Financiën Didier Reynders (l.) en topman Baudoin Prot van de Franse bank BNP Paribas maakten zondagnacht bekend dat BNP Paribas de Belgische en de Luxemburgse tak van Fortis verwerft voor 14,5
BRUSSEL – De Belgische premier Yves Leterme (m.), minister van Financiën Didier Reynders (l.) en topman Baudoin Prot van de Franse bank BNP Paribas maakten zondagnacht bekend dat BNP Paribas de Belgische en de Luxemburgse tak van Fortis verwerft voor 14,5

BNP Paribas wordt na de overname van de Fortisonderdelen de grootste bank van de eurozone en de op vier na grootste ter wereld. Het is de grootste spaarbank van Europa met tegoeden van in totaal 239 miljard euro. Ook is het bedrijf een van de grootste vermogensbeheerders van Europa. BNP beheert 549 miljard euro voor institutionele beleggers en 214 miljard euro voor rijke particulieren. BNP Paribas telt wereldwijd meer dan 168.000 werknemers in ruim 85 landen.De wortels van BNP Paribas liggen in heel Europa, waaronder Amsterdam. Hier richtte begin achttiende eeuw de bankier Louis-Raphaël Bisschoffsheim de bank Banque Crédit et de Dépôt de Pays-Bas op. Deze bank fuseerde in 1872 met het Franse Banque de Paris. In die tijd was de bank vooral actief als financieel tussenpersoon voor Europese overheden onder meer met de uitgifte van staatsobligaties.

In de Eerste Wereldoorlog speelde Banque de Paris et des Pays-Bas een belangrijke rol bij de mobilisatie door oorlogsleningen uit te geven en geld op te halen voor de Franse wapenindustrie. Na de Tweede Wereldoorlog speelde de bank een belangrijke rol in de wederopbouw van de Franse industrie- en energiesector. In de jaren tachtig werd het instituut voor enkele jaren genationaliseerd en hernoemd tot Paribas. In 1987 werd de bank weer geprivatiseerd.

BNP (Banque Nationale de Paris) ontstond in de jaren zestig door de fusie van de Franse overheidsbanken CNEP en BNCI. Deze fusie werd door de overheid afgedwongen om de Franse bankensector te versterken. In 1993 werd BNP geprivatiseerd.

In 1999 deed BNP een overnamebod op de banken Paribas en Société Générale om zo „Frankrijk een bank te geven op Europese schaal met een sterke fundering op de thuismarkt.” Na maandenlange weerstand ging Paribas overstag, maar Société Générale bleef weigeren, ondanks bemiddeling van de toenmalige Franse centralebankpresident Jean-Claude Trichet. Een driehoeksfusie zou geleid hebben tot ’s werelds grootste bank.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer