Politiek

Te stellig

Totdat het tegendeel bewezen werd, ontkende Verdonk de afgelopen weken dat ze lid is geweest van de Pacifistisch Socialistische Partij (PSP). „Ik heb een keer PSP gestemd”, erkende ze in Het Parool, „en dat wordt me mijn hele leven nagedragen.”

Redactie: Gerard Vroegindeweij, bijdragen: Marcel ten Broeke, Pieter Jan Dijkman, Kees de Groot
6 October 2008 11:30Gewijzigd op 14 November 2020 06:29

De bekentenis bleek niet de hele waarheid. Weekblad Vrij Nederland en het tv-programma NOVA wisten documenten te achterhalen waaruit blijkt dat Verdonk in 1978 wel degelijk lid is geweest van de PSP. Ook zou ze volgens een pamflet dat Vrij Nederland in handen heeft, lid zijn geweest van de Politieke Partij Radicalen (PPR). Saillant detail: PSP en PPR zijn twee van de vier fusiepartijen waaruit in 1990 GroenLinks ontstond.Volgens Vrij Nederland was ze overigens geen erg actief lid van de partij. Ze komt maar één keer voor op de ledenlijst en bij bestuursvergaderingen van de partij is ze waarschijnlijk nooit geweest. Wel stuurde ze eens een brief op poten naar het partijbestuur met een klacht over de in haar ogen gebrekkige interne partijdemocratie.

Geconfronteerd met de ledenadministratie kon Verdonk niet anders meer dan haar lidmaatschap van de PSP erkennen. Over haar eerdere ontkenning daarvan zei ze zich te hebben „vergist.”

Afgelopen weekend zei Verdonk op tv „te stellig” te zijn geweest in haar ontkenning. Vaststaat nu in elk geval dat Verdonk -„ik ben niet links, ik ben niet rechts, ik ben recht door zee”- wel links is gewéést.

KdG

Baantjesjagers

CDA-wethouders en -raadsleden kwamen zaterdag bijeen voor de jaarlijkse bestuurdersdag van de partij. De organisatie had een stijlvolle locatie uitgekozen: het kubistische raadhuis van Hilversum. Het gezelschap, voornamelijk heren van middelbare leeftijd, had zich in streepjespak en maatkostuum gehesen, de schoenen gepoetst, de hoofden geboend.

De CDA’ers luisterden naar een betoog van VU-filosoof Govert Buijs over ”Vertrouwen in de politiek.” „Partijgenoten”, zo begon Buijs. Dat hoorden ze graag, de bestuurders. Wat volgde was een doorwrochte lezing met een stuk of wat „geboden voor een vertrouwenwekkend christendemocratisch bestuurder.” Een christendemocratisch bestuurder was geen baantjesjager, maar iemand met idealen, iemand ook die de burgers tegen durfde te spreken, zo was de strekking van Buijs’ verhaal.

De wethouders en raadsleden vonden het een mooi betoog. Buijs kreeg de handen op elkaar. Hij had hen gesterkt, moed ingesproken. Wat nou kloof tussen burgers en bestuur? Wat nou wantrouwen in de politieke elite? Wat nou baantjesjagers? Idealen hadden zij, en die zouden ze de burger vertellen ook, volgende week al.

Na Buijs’ lezing had de spreekstalmeester nog wat mededelingen. Die middag zouden er workshops gehouden worden over ”Netwerken” en ”Hoe word ik burgemeester?” En o ja, journalisten waren niet welkom. Stel je voor: ze moesten niet de indruk krijgen dat CDA’ers baantjesjagers zijn.

PJD

Buffer

Wie kent het niet: na een logeerpartijtje moet het luchtbed nog even ’ontlucht’. Met het complete lichaam wordt het gevaarte bedrukt en bewerkt totdat alle gesis is verstomd. Precies op die manier lijkt minister Bos van Financiën iedere cent uit zijn begroting voor volgend jaar te hebben geperst.

De kredietcrisis kan genadeloos toeslaan. In de kersverse rijksbegroting is echter geen buffer meer te vinden. Mocht het Centraal Planbureau Bos in december vertellen dat de eerdere schattingen omtrent de economische groei in 2009 niet langer actueel zijn, dan zit er voor de schatkistbewaarder weinig anders op dan bezuinigen.

Of toch niet? Tijdens de algemene financiële beschouwingen vorige week, het jaarlijkse debat over de rijksbegroting voor het volgende jaar, liet Bos glimmend weten over een „fantastische buffer” te beschikken ter grootte van maar liefst 20 miljard euro.

VVD-Kamerlid Weekers klapperde heel even met de oren. Totdat Bos uitlegde dat die 20 miljard zo ongeveer het verschil is tussen het begrotingsoverschot van 1,2 procent, waar het kabinet in 2009 op rekent, en de zogenoemde signaalwaarde van 2 procent. Die houdt in dat het kabinet aan de noodrem gaat hangen wanneer het begrotingstekort de 2 procent ontstijgt - een verplichting uit Brussel.

Maar deze buffer van Bos mag eigenlijk geen buffer heten. Simpelweg omdat je ook niet meer lucht uit een luchtbed kunt halen dan erin zit.

MtB

Obesitas

Veel publiciteit gaat er niet mee gepaard, maar in de VVD strijden twee kandidaten al weken om het lijsttrekkerschap voor de Europese verkiezingen van juni volgend jaar. Het zijn de huidige Europarlementariër Manders en het conservatief getinte Kamerlid Van Baalen. Ze hebben al 22 gezamenlijke optredens achter de rug en zaterdag was in Wolfheze de laatste grote ontmoeting. De VVD-leden kunnen tot woensdag hun stem uitbrengen en volgende week maandag presenteert de partij de uitslag.

Gemeten naar het applaus uit de zaal zal Van Baalen het afleggen tegen zijn concurrent. Manders, voormalig advocaat en rad van tong, weet het publiek te boeien en te binden. Van Baalen lukt dat duidelijk minder en hij maakt af en toe de verkeerde grapjes. Als het stevig gebouwde Kamerlid praat over hetgeen Europa wel en niet moet regelen zegt hij onder meer: „Europa moet niet zoiets gaan regelen als obesitas (overgewicht, GV), want dat kunnen we prima zelf in Nederland.” Het duurde even voor het doordrong bij de liberalen, maar toen het eenmaal zover was, hadden ze grote lol.

Een van de aanwezigen had zijn stem al uitgebracht op Manders en hij legde uit waarom: „Ze zijn beiden geschikt, maar ik heb een strategische stem uitgebracht. Van Baalen moet in Den Haag blijven. Hij bedient perfect de rechtervleugel.”

GV

Agenda

De Tweede Kamer maakt deze week een begin met de behandeling van de afzonderlijke begrotingshoofdstukken voor 2009. Woensdag is de begroting van Algemene Zaken aan de orde. Voor donderdag meldt de agenda de behandeling van een initiatiefwet van de leden Van Velzen (SP) en Waalkens (PvdA) voor een verbod op de pelsdierhouderij. Later op de dag spreekt de Kamer over de JSF, de opvolger van het F-16-gevechtsvliegtuig.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer