Kroes geeft groen licht Fortisdeal
AMSTERDAM – De nationalisatie van de Nederlandse activiteiten van Fortis heeft voorlopig groen licht gekregen van de Europese Commissie.
Dat zei EU commissaris Kroes (Concurrentie) gisteren in het televisieprogramma Buitenhof. Vorige week kocht de Nederlandse Staat voor 16,8 miljard euro de Nederlandse activiteiten van Fortis, waaronder het vorig jaar overgenomen ABN AMRO.„Het groene licht is voor dit moment aan de orde, maar we praten wel door om te kijken hoe het verdergaat”, aldus Kroes. De overname van de Nederlandse activiteiten van Fortis door de Nederlandse Staat heeft „natuurlijk een invloed op de Nederlandse markt.”
Volgens Kroes zou de overheid onder meer een onafhankelijk bestuur aan het hoofd moeten zetten van het genationaliseerde bedrijf. Een woordvoerder van het ministerie van Financiën laat in een reactie weten dat het ministerie binnenkort met het management en de raad van bestuur om de tafel gaat zitten om over de te volgen strategie te spreken.
Hoe lang de nationalisatie mag duren, wilde Kroes niet zeggen. „Daar moeten we nog over praten. Daar ga ik niet over, maar dat is met een kortere periode te bedekken dan velen denken.”
President Nout Wellink van De Nederlandsche Bank benadrukte gisteren in hetzelfde tv programma dat samenvoeging van ABN AMRO en de andere Nederlandse activiteiten van Fortis noodzakelijk is voordat er een privatisering van het nieuwe bedrijf mogelijk is.
De snelheid waarmee dat gebeurt, is volgens Wellink afhankelijk van de duur van de crisis. De integratie zou volgens de oorspronkelijke planning tot eind 2009 duren. Hier komt de integratie van de verzekeringen bij. Privatisering van de ‘nieuwe’ bank zou dan niet eerder dan begin 2010 plaatsvinden.
Het uitgangspunt bij de nationalisatie van Fortis was volgens Wellink juist het voortbestaan van ABN AMRO. „Ons hele handelen is de bescherming van ABN AMRO geweest in de crisis op de financiële markten”, aldus de bankpresident.
Wellink liet gisteren ook weten dat Fortis vooral heeft geleden van een gebrek aan vertrouwen van grote klanten. Het bedrijf zelf is volgens Wellink een sterk en goed gekapitaliseerd concern.
De concurrentie moet „zo min mogelijk oneigenlijke concurrentie" opleveren, aldus Kroes. „Er zijn straks drie banken, ING, Rabobank en de nieuwe creatie, die op een evenwichtige manier concurrerend zijn".
Of de nationalisatie nadelig is voor ING en Rabobank, omdat Fortis/ABN de staat achter zich heeft, wilde de EU–commissaris niet zeggen. Kroes: „Je zou het zelfs anders kunnen zeggen. Die andere twee hebben het niet nodig gehad dat de overheid hen hielp, dus die zijn uiterst betrouwbaar".
Zelf bankiert Kroes bij ING en Rabobank. Ze ziet geen reden naar een andere bank over te stappen. „Ik blijf bij de banken waar ik nu zit".