Rijksmuseum onderzoekt vrijgeven auteursrechten
Het Rijksmuseum in Amsterdam onderzoekt of het de gebruikersrechten van zijn collectie vrij kan geven voor publicaties. „Ik ben er een groot voorstander van een streep te halen door copyrights voor afbeeldingen", zei directeur Wim Pijbes donderdag op het Nationaal Museumcongres in Groningen.
Pijbes noemt het „van de gekke" dat bijvoorbeeld uitgevers van schoolboeken nog steeds moeten betalen om de Nachtwacht van Rembrandt af te beelden. „Kunst in de openbare ruimte dient gratis toegankelijk en beschikbaar te zijn", aldus de Rijksmuseum–directeur. „De hele auteurswetgeving stamt nog uit de tijd van de stoomtrein, zo rond 1912".Pijbes pleitte op het congres, waar zevenhonderd museumdirecteuren en –medewerkers bijeen waren, verder voor het schrappen van alle Europese cultuursubsidies. „Het is een ongelofelijke papierbrij. Wekenlang zit je allerlei formulieren in te vullen. Gebruik het geld om belemmeringen weg te halen waardoor kunstwerken in Europa vrij kunnen reizen".
Pijbes, sinds afgelopen zomer directeur, liet ronduit zijn ergernis blijken over de moeizame verbouwing van het hoofdgebouw van het Rijksmuseum. Door problemen met de aanbesteding is de renovatie pas op zijn vroegst in 2013 voltooid. Oorspronkelijk zou het vernieuwde Rijks weer de deuren openen in 2006. „Wat kost het dat de broncollectie van het Rijksmuseum tien jaar buiten beeld blijft?"
Het museum merkt het niet alleen aan de gederfde inkomsten en het minder meetellen in de kunstwereld, maar ook aan het personeel. „Getalenteerde mensen kiezen een andere plek. Ook bij ons is sprake van een ’brain drain’". In de tweede helft van oktober wordt bekend hoe het verder gaat met de aanbesteding van het Rijks.