Economie

Siemens: Herstructureren voor 3 miljard euro

Het Duitse technologieconcern Siemens verwacht ongeveer 3 miljard euro te moeten uittrekken om de kosten van een omvangrijke herstructurering te dekken.

ANP/RTR
1 October 2008 09:47Gewijzigd op 14 November 2020 06:28

Het merendeel van deze kosten wordt geboekt in het vierde kwartaal van het gebroken boekjaar, dat dinsdag afliep, zo maakte Siemens dinsdag bekend.Siemens kondigde in juli een grootscheepse reorganisatie van zijn activiteiten aan om efficiënter te worden en kosten te besparen. Daarbij worden wereldwijd 16.750 banen geschrapt. Het gaat hoofdzakelijk om administratieve posities. De 3 miljard euro aan kosten hangen daar grotendeels mee samen, maar ook met de verkoop van de Siemensdivisie, die telecommunicatiesystemen levert aan bedrijven.

Het bedrijf bevestigde dinsdag ook zijn prognoses voor het gebroken boekjaar 2008/2009. Siemens is producent van onder meer windturbines, hogesnelheidstreinen, medische apparatuur en gloeilampen. Het is de grootste werkgever van Duitsland met ongeveer 400.000 werknemers wereldwijd.

Dinsdag ontkende het voormalige hoofd van een vakbond bij Siemens fraude te hebben gepleegd. Oud-leider Wilhelm Schelsky van de werknemersorganisatie AUB staat terecht omdat hij tientallen miljoenen euro’s ontving van Siemens om zo een tegenhanger te vormen voor de machtige vakbond IG Metall.

Schelsky, die wel toegeeft de belasting te hebben ontdoken, staat terecht samen met het voormalige Siemensbestuurslid Johannes Feldmayer. Feldmayer gaf vorige week toe tussen 2001 en 2006 via geheime transacties meer dan 30 miljoen euro te hebben betaald aan Schelsky om AUB op te bouwen. AUB was Siemens goedgezind en stemde makkelijker in met reorganisaties en bezuinigingen bij Siemens dan bij IG Metall.

Het voormalige AUB-hoofd ontkent echter dat met het geld werd geprobeerd invloed uit te oefenen op het stemgedrag van werknemers van Siemens. Volgens Schelsky deed hij gewoon wat hem door Siemensdirecteuren was opgedragen. „Ik heb mijn opdracht om van AUB een democratische tegenhanger te maken, voldaan zoals die mij was opgedragen”, aldus Schelsky.

Schelsky zei dat hij geen idee had dat met de illegale betalingen de wet werd overtreden. Ook Feldmayer zei vorige week zich van geen kwaad bewust te zijn. Schelsky werd in februari vorig jaar gearresteerd en Feldmayer een maand later. Toen was hij bij Siemens nog directielid voor de IT-divisie. Feldmayer verliet Siemens vorig jaar. Schelsky zat al die tijd in voorarrest.

Schelsky zou bovendien een deel van het geld hebben misbruikt voor privé-doeleinden, waaronder de sponsoring van sportclubs. Volgens Schelsky werd met sponsoring van sportclubs juist de bekendheid van AUB vergroot, omdat de sporters shirts droegen met het logo van de vakbond. „In al die jaren heeft Siemens nooit bezwaar gemaakt tegen mijn werkzaamheden”, aldus Schelsky.

De oud-vakbondsleider staat naast fraude en omkoping ook terecht voor belastingontduiking. Schelsky gaf toe voor duizenden euro’s de belasting te hebben ontdoken door privé-transacties als bedrijfskosten in de boeken te schrijven. Het ging hierbij onder meer om alimentatie voor zijn ex-vrouw en reis- en telefoniekosten.

Het grootste technologieconcern van Europa wordt de laatste jaren geplaagd door een reeks fraudeschandalen. Zo loopt er nog een andere rechtszaak wegens omvangrijke omkoping. Volgens Siemens werd in totaal 1,3 miljard euro weggesluisd in geheime fondsen om zo buitenlandse contracten binnen te slepen. Wegens mogelijke betrokkenheid bij het omkoopschandaal lopen er nog onderzoeken tegen 300 personen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer