Binnenland

Een blokje om zit er niet meer in

Van de ene op de andere dag je huis uit, continu vreemden om je heen, niet of nauwelijks contact met dierbaren en bovenal de enorme schok te horen dat iemand het op je leven heeft voorzien.

ANP
1 October 2008 08:03Gewijzigd op 14 November 2020 06:28

Politici als Wilders en Verdonk en andere gezagsdragers als burgemeesters en officieren van justitie krijgen sinds een aantal jaren steeds vaker te maken met doodsbedreigingen en daardoor beveiliging. De veiligheidsmaatregelen zijn soms continu en zwaar. Een ongezonde situatie waar gezonde mensen in worden gebracht, menen onderzoekers.Psychiater Berthold Gersons van het Academisch Medisch Centrum (AMC) en zijn team van onder anderen psychologen en traumadeskundigen onderzochten voor de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) de gevolgen van langdurige en intensieve persoonlijke beveiliging na doodsbedreigingen.

Uit het onderzoek blijkt onder meer dat (traumatische) stress kan ontstaan doordat beveiligde personen het gevoel hebben hun vrijheid en de controle over hun leven kwijt te zijn. Ook angst, slecht slapen en het feit dat vrienden je in de steek laten, dragen bij aan de kopzorgen.

Intensieve beveiliging herinnert bedreigde mensen constant aan het feit dat er dreiging tegen hen bestaat. Bovendien kunnen zij bewakers zien als een inbreuk op het privéleven. Beveiligers geven ook zelf aan dat zij soms ongewenste gasten zijn, bijvoorbeeld wanneer ze getuige zijn van privégesprekken.

Positieve dingen
Geen twee mensen reageren hetzelfde op bedreigingen. Sommigen halen ook positieve dingen uit de benarde positie waarin zij zitten. Door de bedreigingen kunnen ze bijvoorbeeld juist sterker overtuigd worden van hun zaak. Ook komt het voor dat mensen hun leven waardevoller gaan vinden en relaties met familie en vrienden hoger achten.

Als de eerste schok over dreiging en beveiliging wat is gezakt, komen naast alle negatieve gevoelens en nadelen soms ook voordelen bovendrijven. Een beveiligd mens hoeft namelijk nooit meer door de regen naar de supermarkt te fietsen en kan de wegenbelasting voor de auto opschorten. Verder ontlenen mensen nogal eens status aan de aanwezigheid van beveiligers.

Angst
Dit wordt vooral duidelijk wanneer de dreiging afneemt en de bewaking afgebouwd wordt. Geregeld steekt angst de kop weer op als de beveiligers niet meer 24 uur per dag aanwezig zijn.

Gersons en zijn team zijn er inmiddels achter gekomen dat informatie een toverwoord is. Bij aanvang van de dreigingssituatie moet zowel de bedreigde als diens eventuele partner zo goed mogelijk geïnformeerd worden. Het geeft mensen het gevoel de controle weer een beetje terug te krijgen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer