Haaglanden voorbereid op overstroming
De hulpverleners van de regio Haaglanden weten goed hoe zij te werk moeten gaan bij een overstroming. Dat bleek dinsdag bij de grootschalige, multidisciplinaire en realistische oefening ’Kopje onder’ in de plas Noord-Aa en de Dobbeplas in Zoetermeer. De diensten communiceerden goed met elkaar, liet brandweer Haaglanden weten.
Driehonderd hulpverleners en evenveel ’slachtoffers’ namen deel aan de natte oefening waarbij het redden van mensen en in veiligheid brengen na een overstroming centraal stond. Bij de nagebootste situatie raakten mensen in paniek, waren wegen slecht begaanbaar, bleven bewoners achter in het overstroomde gebied en was de stroom uitgevallen. Daardoor was communiceren moeilijk.Van den Berg, commandant van Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen Haaglanden (GHOR), vond het een nieuwe ervaring om te werken zonder communicatiemiddelen. „We hebben de lijnen gelukkig kort kunnen houden en in het veld bleken we ook uit de voeten te kunnen zonder communicatiemiddelen".
Een zegsman van de brandweer stelde dat het soms wel heel serieuze spel van de slachtoffers verrassend was. „Zo wilden zij allemaal tegelijk in een van de bootjes. De Mobiele Eenheid moest er aan te pas komen om dit goed te begeleiden. Waarschijnlijk was hier sprake van een realistische situatie".
Aan de rampenoefening deden onder meer politie Haaglanden, Defensie, GHOR, reddingsbrigades en de gemeente Zoetermeer mee.