Economie

Fonds voor verdoofd castreren biggen

Supermarkten beginnen vanaf 6 oktober met het uitbetalen van een toeslag van 3 cent per kilo varkensvlees om het fonds te vullen waarmee de aanschaf van verdovingsapparatuur wordt betaald.

Van onze verslaggever
30 September 2008 10:59Gewijzigd op 14 November 2020 06:27
STERKSEL – Twee biggetjes gaan tegelijk op hun kop in de Piglift waar ze een verdovend gasmengsel van kooldioxide en zuurstof krijgen toegediend. De biggetjes zijn korte tijd buiten westen. Intussen kan de varkenshouder de testikels verwijderen. Alle 3500
STERKSEL – Twee biggetjes gaan tegelijk op hun kop in de Piglift waar ze een verdovend gasmengsel van kooldioxide en zuurstof krijgen toegediend. De biggetjes zijn korte tijd buiten westen. Intussen kan de varkenshouder de testikels verwijderen. Alle 3500

Dit zei directeur Theo Roos van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) maandagavond in Sterksel (NB) bij de start van de cursus verdoofd castreren voor varkenshouders.Het CBL kan niet zeggen of de supermarkten de extra kosten doorberekenen aan de klant. Roos verwacht dat de consument niets aan de prijs merkt, omdat het gaat om nog minder dan een cent per varkenslapje.

Volgens Roos past de stap in de duurzaamheidsagenda van het CBL. „Supermarkten staan letterlijk en figuurlijk midden in de samenleving en zijn op alle fronten actief om duurzame producten aan de consument aan te bieden.”

Vermoedelijk alle 3500 varkenshouders in Nederland gaan tot het eind van het jaar op de korte cursus leren hoe ze biggen verdoofd moeten castreren. De cursussen zijn op verschillende plaatsen in Nederland.

De cursus is een van de voorwaarden om de apparaten die sinds kort op de markt zijn vergoed te krijgen uit het fonds. Het fonds blijft ongeveer een halfjaar bestaan tot alle kosten (in totaal 3,7 miljoen euro) kunnen worden vergoed.

Een van de apparaten om biggen te verdoven voordat ze worden gecastreerd -De Piglift- kost ongeveer 1000 euro. Twee dieren gaan tegelijk op hun kop in de kokers, waar ze een verdovend gasmengsel van kooldioxide en zuurstof krijgen toegediend. De biggetjes zijn korte tijd buiten bewustzijn. Intussen kan de varkenshouder de testikels verwijderen. Tijdens de narcose worden meteen andere ingrepen gedaan, als het oormerken en afknippen van de biggenstaartjes.

Volgens Mark Tijssen is het castreren van de biggen het vervelendste deel van zijn werk. „Het is een stuk plezieriger als het varken buiten bewustzijn is en geen weerstand biedt”, zei de varkenshouder maandagavond in Sterksel.

De eerste varkenslapjes van verdoofd gecastreerde biggen liggen vermoedelijk in het voorjaar in de winkel. In de zomer is uitsluitend nog vlees van verdoofd gecastreerde biggen verkrijgbaar, zegt land- en tuinbouworganisatie LTO.

Vleesgigant VION maakte maandag bekend vanaf 1 januari 2009 alleen nog vlees van verdoofd gecastreerde biggen te verwerken.

Dierenwelzijnsorganisaties en actiegroepen hebben jarenlang gestreden tegen de onverdoofde castratie. Uiteindelijk werd in november 2007 een akkoord bereikt, de zogenaamde Verklaring van Noordwijk.

In deze verklaring maakten bijvoorbeeld het CBL en de Nederlandse Vakbond Varkenshouders afspraken over hoe er in Nederland inhoud gegeven gaat worden aan de wens van sommige supermarkten en vleesverwerkers om vanaf 2009 alleen vers vlees van verdoofd gecastreerde varkens te gaan verkopen.

Jaarlijks worden in Nederland ongeveer 10 miljoen biggen binnen zeven dagen na hun geboorte gecastreerd vanwege de zogenaamde berengeur, de sterke geur die volwassen mannelijke varkens produceren. Het zou de smaak van het vlees beïnvloeden. Overigens zijn er ook varkenshouders die hun biggen met een spray verdoven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer