Politiek

Albayrak versoepelt detentie vreemdeling

Nederland behandelt vreemdelingen als criminelen, oordeelde Amnesty International onlangs. Staatssecretaris Albayrak belooft nu de behandeling van ex-asielzoekers en illegalen te versoepelen.

Redactie politiek
30 September 2008 09:35Gewijzigd op 14 November 2020 06:27
DEN HAAG - Staatssecretaris Albayrak belooft de behandeling van ex-asielzoekers en illegalen te versoepelen. Dat schrijft ze aan de Tweede Kamer in reactie op kritiek van onder andere Amnesty International. Foto ANP
DEN HAAG - Staatssecretaris Albayrak belooft de behandeling van ex-asielzoekers en illegalen te versoepelen. Dat schrijft ze aan de Tweede Kamer in reactie op kritiek van onder andere Amnesty International. Foto ANP

De omstandigheden waaronder illegale vreemdelingen vastzitten in afwachting van hun uitzetting, worden verbeterd. Ze zullen minder als gevangenen worden behandeld. Dat heeft staatssecretaris Albayrak van Justitie (PvdA) maandag geschreven aan de Tweede Kamer.De bewindsvrouw reageert daarmee op twee kritische rapporten van Amnesty International en de Raad voor de Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming. Beide organisaties bekritiseerden in juni de strengheid waarmee Nederland illegale vreemdelingen opsluit.

De Dienst Justitiële Inrichtingen onderzoekt momenteel met welke maatregelen de vreemdelingenbewaring kan worden verbeterd, schrijft Albayrak. Zo bekijkt de dienst of de ex-asielzoekers en illegalen vrije toegang tot de luchtplaats kunnen krijgen en of ze meer gebruik kunnen maken van de bibliotheek en sportruimtes.

Daarnaast zullen de medische zorg en rechtsbijstand worden verbeterd. De zorg in de detentiecentra moet van hetzelfde niveau zijn als daarbuiten, vindt de staatssecretaris. Er moeten de hele dag verpleegkundigen aanwezig zijn in de centra. Er zal wellicht een juridisch spreekuur komen.

De kritiek van Amnesty International dat Nederland vreemdelingenbewaring onvoldoende ziet als laatste maatregel om een buitenlander uit te zetten, deelt de staatssecretaris niet. Ze schrijft in een reactie dat gedwongen vertrek pas in beeld komt als een vreemdeling weigert zelf het land te verlaten. „Vreemdelingenbewaring is en blijft als uiterste middel absoluut noodzakelijk.”

Albayrak heeft eerder wel maatregelen genomen om zoveel mogelijk te voorkomen dat gezinnen met kinderen in vreemdelingenbewaring belanden. Deze gezinnen worden voortaan vaak ondergebracht op andere plaatsen waar hun vrijheid beperkt is. De verblijfsruimtes voor minderjarigen die toch in vreemdelingenbewaring moeten, zijn kindvriendelijker gemaakt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer