Fortis probeert onrust te bedaren
Fortis heeft vrijdag vergeefs geprobeerd de zorgen bij beleggers over zijn financiële positie weg te nemen.
Topman Herman Verwilst zei in een persconferentie dat de Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar zeker niet failliet gaat. Op de beurs in Amsterdam werd het geplaagde Fortis desondanks opnieuw meer dan 12 procent minder waard.Fortis kondigde eerder op de dag aan meer activiteiten te verkopen dan eerder bekend was gemaakt. Eind juni liet Fortis weten 8,3 miljard euro te willen ophalen onder meer via de uitgifte van preferente aandelen en de verkoop van bezittingen. Omdat de markt voor de uitgifte van waardepapier momenteel ongunstig is, zal een groter deel van dat bedrag moeten komen uit de verkoop van activiteiten.
De bankverzekeraar liet verder weten dat spaarders en beleggers sinds het begin van het jaar bijna 5 miljard euro aan tegoeden hebben weggehaald bij Fortis. Dat is ongeveer 3 procent van de totale portefeuille die het bedrijf in de Benelux beheert. Topman Verwilst sprak van „een beperkt verlies”, gezien de onrustige tijden waarin het concern moet opereren.
De top van Fortis koos er voor de tweede keer in drie maanden voor openheid van zaken te geven over zijn eigen kapitaalpositie. Op de aandelenmarkten deden de afgelopen dagen opnieuw geruchten de ronde dat het concern in financiële nood verkeert. De Nederlandsche Bank zou Rabobank gevraagd hebben bij te springen. Zowel Fortis als Rabobank sprak dat tegen.
De Belgische minister van Financiën, Didier Reynders, probeerde gisteren eveneens de gemoederen te bedaren. Hij zei dat hij bereid is garanties te geven aan alle klanten van Belgische banken als dat nodig is. „Wij garanderen dat geen enkele klant in de kou hoeft te staan”, aldus Reynders.