Economie

PvdA en D66: Ministeries werkten UMTS–onderzoek tegen

De ministeries van Verkeer en Waterstaat en Financiën hebben het onafhankelijke onderzoek naar de omstreden UMTS–veiling van vorig jaar bemoeilijkt en zelfs tegengewerkt.

ANP
5 December 2001 17:33Gewijzigd op 13 November 2020 23:18

Dat is de overtuiging van PvdA en D66 nadat medewerkers van het Onderzoekscentrum Financieel Economisch Beleid (Ocfeb) van de Rotterdamse Erasmus Universiteit woensdag hun onderzoek hebben toegelicht in een gesprek met Kamerleden op uitnodiging van de Tweede Kamer.

De Tweede Kamer had om een „second opinion” gevraagd nadat er veel kritiek was gekomen op de opzet en de opbrengst van de veiling. De vorig jaar zomer gehouden veiling van frequenties voor derde generatie mobiele telefonie leverde uiteindelijk 5,9 miljard gulden op.

Volgens de Kamer weigerden de ministeries informatie te verstrekken of kwamen stukken veel te laat. Verder bemoeilijkten ambtenaren door hun voortdurende aanwezigheid de gesprekken die de Rotterdamse onderzoekers met deskundigen voerden en hebben de ministeries essentiële informatie uit het eindverslag geschrapt, aldus PvdA’er Wagenaar en D66’er Bakker.

Het onderzoek dat gedurende de eerste zes maanden van dit jaar liep, was al vertraagd door onenigheid tussen kabinet en Kamer over het uitwisselen van informatie. Het kabinet vond het principieel onjuist dat vertrouwelijke informatie aan de Kamer bij een extern onderzoeksbureau terecht zou komen. Door de discussie hierover liep het UMTS–onderzoek bijna twee maanden vertraging op.

De medewerkers van Ocfeb hebben woensdag nogmaals hun onderzoek naar de UMTS–veiling toegelicht. Zij concluderen dat de voorbereiding van de veiling gebrekkig was. Het verantwoordelijke ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft volgens Ocfeb onterecht adviezen van deskundigen genegeerd en nagelaten expertise en ervaring in het buitenland te benutten. Volgens de onderzoekers was er te weinig kennis aanwezig om zo’n complexe veiling van vijf frequenties onder zes biedende partijen te organiseren waardoor er verkeerde keuzes zijn gemaakt.

De Tweede Kamer wil begin volgend jaar een debat met de verantwoordelijke staatssecretaris De Vries (Verkeer en Waterstaat) en minister Zalm (Financiën) over de uitkomsten van het onafhankelijke onderzoek.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer