Economie

Gescheiden mensen vaker krap bij kas

Gescheiden mensen hebben flink meer moeite om rond te komen dan gehuwden, samenwonenden, ongehuwden en weduwen.

ANP
26 September 2008 11:54Gewijzigd op 14 November 2020 06:26

Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde berekeningen van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Volgens het Nibud vinden veel gescheiden mensen het moeilijk hun inkomsten en uitgaven aan te passen aan de nieuwe situatie.Ruim een derde van de onlangs gescheiden mensen is ontevreden over de financiële situatie. Dat is fors meer dan bij weduwen (9 procent), gehuwden (12 procent), samenwonenden (15 procent) of ongehuwden (17 procent).

Bijna een kwart van de ondervraagden die korter dan vijf jaar gescheiden zijn, had het afgelopen jaar een keer geen geld meer aan het eind van de maand. Bij weduwen kwam dat met 4 procent het minste voor. Bij ongehuwden, gehuwden en samenwonenden gaat het om ongeveer 10 procent van de respondenten.

Jaarlijks gaan ongeveer 32.000 mensen uit elkaar. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek is bij 59 procent van die mensen sprake van een achteruitgang in de financiële situatie.

Het Nibud gebruikte voor zijn onderzoek een enquête van Centiq, een platform van onder meer de financiële sector, overheid en consumentenorganisaties. Uit dat in juni gepubliceerde onderzoek onder 4280 respondenten bleek al dat meer dan 5 miljoen Nederlanders niet goed zijn voorbereid op een onverwachte forse inkomensdaling of grote uitgave.

Nibud gaat naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek naar gescheiden mensen volgend jaar een uitgebreid onderzoek doen. Uit dat vervolgonderzoek moet blijken waarom juist gescheiden mensen moeite hebben rond te komen.

Uit een onderzoek dat TNS NIPO in opdracht van Aegon Bank uitvoerde bleek donderdag dat dagelijkse boodschappen voor de Nederlander bezuinigingspost nummer één zijn. Volgens het onderzoek wil 72 procent van de Nederlanders het komende jaar bezuinigen. Na de dagelijkse boodschappen, door 44 procent genoemd als besparingspost, volgt zuinigheid met energie en water in huis (41 procent). Het laten staan van de auto en minder op vakantie gaan worden door bijna 30 procent genoemd.

Opvallend is verder dat bijna twee derde van de ondervraagden heeft aangegeven aan het eind van de maand minder over te houden dan vijf jaar geleden. Het gemak waarmee geld kan worden geleend, dat immers ook weer moet worden afgelost, werd door 59 procent als de belangrijkste oorzaak genoemd. Verder vindt ruim een vijfde dat Nederlanders te veel consumeren.

Volgens de onderzoekers zijn de financiële problemen ook te wijten aan de digitalisering van het betalingsverkeer. Ongeveer een derde van de alle Nederlanders zou minder grip op de uitgaven hebben door pinnen, internetbankieren en online betalen. Om de uitgaven onder controle te houden pint een derde van de Nederlanders bewust een vast periodiek bedrag dat ze contant uitgeven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer