Kamer: Meer geld voor alternatief dierproef
Een deel van de Tweede Kamer wil dat het kabinet meer geld uittrekt voor onderzoek naar alternatieven voor dierproeven. De bewindslieden Klink (Volksgezondheid) en Verburg (Landbouw) vinden echter dat er voldoende financiën zijn.
Klink hield de Kamer donderdag in een debat voor dat er een „behoorlijk budget” beschikbaar is voor onderzoek naar alternatieven. Hij heeft er 1,2 miljoen euro voor uitgetrokken. Naar instellingen als ZonMw, TNO en RIVM gaat ook nog eens 1,2 miljoen euro.PvdA-Kamerlid Waalkens klaagde over de bureaucratie en de stroperigheid waarop onderzoekers stuiten als ze een beroep willen doen op het budget. Klink beloofde verbetering op dat terrein. „We streven naar meer samenhang.” Hij verwacht dat onderzoeken dan beter op elkaar aansluiten en eerder kans maken op subsidie. Klink wees erop dat het kabinet een kenniscentrum voor alternatieven voor dierproeven wil opzetten. Daarbij zullen ook belangenorganisaties en het bedrijfsleven hun stem kunnen laten horen.
ChristenUnie-Kamerlid Wiegman zei in het debat dat de ethische toets op dierproeven niet mag verzwakken. Klink garandeerde haar dat de toets blijft gewaarborgd. De dierexperimentencommissies, die voorstellen voor proefdieronderzoek beoordelen, „blijven de eigensoortigheid en integriteit van dieren meewegen.”
Voor een verbod op proeven met apen voelt Klink niets. „We streven naar zo weinig mogelijk experimenten met apen, maar er zijn nog niet veel goede alternatieven voor.”
De minister deelt het pleidooi van de Kamer voor meer openheid over dierproeven, „maar dat mag nooit een aangrijpingspunt zijn voor activisten om te intimideren.”
Aan CDA-Kamerlid Ormel beloofde Klink dat hij zijn collega Hirsch Ballin van Justitie zal informeren over de gevreesde Britse dierenrechtengroep Stop Huntingdon Animal Cruelty. Activisten van die organisatie zouden morgen in Nederland komen demonstreren.