Politiek

Twintig miljoen voor kraamzorg

DEN HAAG – Minister Klink van Volksgezondheid trekt eenmalig 20 miljoen euro uit om het tekort aan kraamverzorgers terug te dringen.

Redactie politiek
24 September 2008 16:27Gewijzigd op 14 November 2020 06:26
Minister Klink (Volksgezondheid) heeft bijna 20 miljoen euro over om het tekort aan personeel in de kraamzorg aan te pakken. Foto ANP
Minister Klink (Volksgezondheid) heeft bijna 20 miljoen euro over om het tekort aan personeel in de kraamzorg aan te pakken. Foto ANP

Het geld is bestemd voor om scholing van mensen uit de verpleging en de verzorging en voor het opzetten van een verkorte opleiding tot kraamverzorgers, zo schrijft de bewindsman in een brief die hij woensdag naar de Tweede Kamer stuurde.Door deze maatregelen kan het tekort aan kraamverzorgers voor de zomer van volgend jaar met 60 procent zijn teruggedrongen. Deze zomer waren er ongeveer 540 vacatures voor kraamverzorgers, op een totaal van 9000 banen. De 20 miljoen euro komt uit het potje dat dit jaar beschikbaar was voor kraamzorg, maar dat door het personeelstekort niet is gebruikt. Om deze reden is het geld ook eenmalig. Klink verwacht dat de extra krachten die nu worden omgeschoold en opgeleid vele jaren kraamzorg kunnen bieden.

De minister volgt met zijn beslissing een voorstel uit het plan van aanpak dat kraamzorgaanbieders en zorgverzekeraars samen hebben opgesteld. In het plan staan oplossingen voor de tekorten in de kraamzorg. Gezien het dreigende tekort voor volgend jaar richt Klink zich vooral op de oplossingen op korte termijn.

De minister heeft vertrouwen in het plan van de zorgaanbieders en de verzekeraars, maar vindt wel dat zij voortaan betere afspraken moeten maken over geld voor opleidingen. Wettelijk gezien is dat hun verantwoordelijkheid. Volgens de minister hebben de betrokkenen beloofd op lange termijn meer geld uit te trekken voor werving en voor opleidingen.

Omdat het aantal geboorten de achterliggende jaren is afgenomen, zijn er ook minder kraamverzorgers opgeleid. Verder moeten kraamzorgaanbieders sinds enkele jaren met elkaar concurreren om contracten met verzekeraars binnen te halen. Daardoor reserveerden ze minder geld voor opleiding en scholing.

Deze zomer leidde het tekort aan kraamverzorgers tot problemen in diverse provincies. Omdat er in de vakantie sprake was van geboortepiekje en de kraamverzorgers ook op vakantie gingen, kreeg niet elke jonge moeder de 44 uur kraamzorg die normaal wordt geboden. Door flexibele roosters en de inzet van
studenten en anderen ontvingen zij soms het minimum van 24 uur kraamzorg.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer