Binnenland

Brink’s wil actie tegen overvallen geldauto’s

Waardetransporteur Brink’s Nederland wil zo spoedig mogelijk een oplossing voor de gewelddadige overvallen waaraan zijn personeel in toenemende mate ten prooi valt. Directeur J. van Werkhoven constateert dat de tijd van bedreigen voorbij is. In plaats daarvan openen de overvallers zonder waarschuwing het vuur.

ANP
12 November 2002 08:40Gewijzigd op 13 November 2020 23:56
DEN HAAG - Waardetransporteur Brink’s Nederland wil zo spoedig mogelijk een oplossing voor de gewelddadige overvallen waaraan zijn personeel in toenemende mate ten prooi valt. De tijd van bedreigen is voorbij. In plaats daarvan openen de overvallers zonde
DEN HAAG - Waardetransporteur Brink’s Nederland wil zo spoedig mogelijk een oplossing voor de gewelddadige overvallen waaraan zijn personeel in toenemende mate ten prooi valt. De tijd van bedreigen is voorbij. In plaats daarvan openen de overvallers zonde

Brink’s heeft maandag in een brief aan de top van het openbaar ministerie, het college van procureurs-generaal, aangedrongen op een gesprek over de overvalsproblematiek. Directe aanleiding is een golf van overvallen op waardetransporten waarbij grof geweld werd gebruikt. Blijft een oplossing uit, dan ziet Brink’s zich genoodzaakt niet langer ’s nachts te rijden.

Een woordvoerder van het college bevestigt de ontvangst van de brief. Het college zal het gesprek aangaan, maar wijst er wel op dat de onveilige situatie rond waardetransporten in eerste instantie een zaak van de politie is. „De lopende onderzoeken zullen tot resultaten moeten leiden”, aldus de woordvoerder. „Dat neemt niet weg dat ook het college deze overvallen als een ernstige vorm van criminaliteit beschouwt.”

Volgens Van Werkhoven is er momenteel een zeer gewelddadige groep overvallers actief, die verantwoordelijk is voor acht overvallen in de laatste negen maanden. Daarvan werden ook andere geldtransporteurs het slachtoffer. De groep opereert niet alleen in Nederland, maar ook in België, Noord-Frankrijk en Luxemburg. Van Werkhoven: „Ze schieten meteen, met het doel onze mensen te elimineren en op die manier de auto tot stilstand te brengen. Daarna worden explosieven gebruikt om de auto open te krijgen. Schieten op onze mensen is onaanvaardbaar.”

Volgens Van Werkhoven ontbreekt het de politie, zeker internationaal gezien, aan afdoende manieren van samenwerking. Maar ook in Nederland mist de Brink’s-directeur de bovenregionale opsporingscommunicatie tussen de diverse korpsen. Hij wil bij het OM dan ook de herinvoering van een landelijk roof- en overvalplatform, zoals dat in de jaren negentig enige tijd heeft bestaan. Dat platform, aangestuurd door het OM, zou de communicatie en samenwerking en dus de slagvaardigheid van de politie moeten bevorderen.

Mocht Brink’s besluiten niet langer ’s nachts te rijden, dan heeft dat volgens Van Werkhoven repercussies. „Bijvoorbeeld voor winkeliers. Die krijgen problemen met de tijdige aanvoer van geld.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer